Избират делегатите за патриаршеския събор на 24 февруари

Избират делегатите за патриаршеския събор на 24 февруари
Делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които ще изберат новия патриарх на Българската православна църква и софийски митрополит, ще станат известни след епархийските избори в неделя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които ще изберат новия патриарх на Българската православна църква и софийски митрополит, ще станат известни след епархийските избори в неделя.

В патриаршеския избор на 24 февруари ще участват по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни, съобщават от Светия Синод.

Изборът на делегатите бе съпроводен със скандал по-рано през седмицата, когато имаше оплаквания, че предложените делегати са непознати лица.

Според архиерейския наместник в Самоков отец Петър Стоименов какъвто и списък с предложения за епархийски избиратели да се представи на избора в неделя, той ще бъде нелегитимен, защото ще бъде подправен

„Ситуацията, в която се изпада, е много патова и това е благодарение на амбициите на някои хора да станат патриарх на всяка цена," каза отец Петър, цитиран от БГНЕС.

По думите му, в предложенията преобладават хора, лоялни на митрополит Кирил, който зае поста на наместник-председател на Българската православна църква и временен софийски митрополит след кончината на патриарх Максим.

В изявление на Софийската митрополия заявиха, че има тенденция за саботиране на избора на нов патриарх. В документа се посочва, че тази тенденции е недопустима за „църковната дисциплина, каноничното съзнание и поведение на православния клирик и християнин".

От Софийската митрополия увериха, че изборът, насрочен за неделя за делегатите, ще се състои.

В епархийските центрове следва да бъдат излъчени предвидените от църковния Устав общо 80 епархийски избиратели, които ще решат избора за Български патриарх заедно с другите участници в Патриаршеския избирателен църковен събор - 14 митрополити и 19 епископи; по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски; по един монах и една монахиня от всяка епархия; по един представител на Софийската и Пловдивската духовни семинарии.

На 24 февруари всички патриаршески избиратели ще участват в света литургия в храм-паметника „Св. Алeксандър Невски".

След това по предварителен план членовете на Избирателното бюро ще бъдат избрани в салона на БАН с явно гласуване от страна на всички участници.

После делегатите в събора ще се отправят към Синодалната палата, където Избирателното бюро, оглавявано от Наместник-председателя на Светия синод, ще координира същинското гласуване и преброяването на гласовете, дадени за избиране на новия църковен първопредстоятел.

След откриване на заседанието наместник-председателят обявява имената на тримата кандидати за патриаршеския престол, избрани от Светия синод, и приканва членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор да изберат с тайно гласоподаване един от тримата.

Гласоподават всички присъстващи членове на избирателния събор. Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия синод за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит.

Когато никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

#БПЦ #патриарх #Българска православна църква #митрополит Кирил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници