Прокуратурата разследва ТВ+ за двойно счетоводство

Прокуратурата разследва ТВ+ за двойно счетоводство
Прокуратурата разследва частния телевизионен канал ТВ+ по сигнал за двойно счетоводство, съобщи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата разследва частния телевизионен канал ТВ+ по сигнал за двойно счетоводство.

Това съобщи на извънреден брифинг говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, цитирана от „Дневник“.

В сряда следобед Икономическа полиция влезе в офисите на ТВ+, която се излъчва единствено в мрежата на „Булсатком“. Иззети са документи, които тепърва ще бъдат проверени.

Според получения от прокуратурата сигнал служителите на телевизията са получавали твърдо възнаграждение по трудов договор, което се е превеждало по дебитни карти.

„Плащани са и допълнителни пари, за които също са полагали подпис, което на практика е двойно счетоводство“, посочи Румяна Арнаудова.

Досъдебното производство е образувано по чл. 255 от Наказателния кодекс, което касае укриването на данъци.

Тя отказа да съобщи кой е подал сигнала, както и повече подробности, защото това може да попречи на разследването.

Първоначално беше съобщено, че Икономическа полиция търси и нелегален софтуер, което не бе нито потвърдено, нито отречено.

„Няма арестувани журналисти“, добави говорителят, опровергавайки съобщенията за арестувана телевизионна водеща.

По думите на говорителя на прокуратурата няма връзка между „Булсатком“ и ТВ+.

Според справка на „Дневник" в търговския регистър обаче става ясно, че телевизията е собственост на друго дружество - „БГ Сат" АД, която притежава още „Филм+" и „Хоби ТВ", които също се излъчват само в мрежата на „Булсатком".

И двете компании обаче са регистрирани на един и същ адрес - "Магнаурска школа" 15, но на два съседни етажа.

Според „Капитал" каналът ТВ+ е свързан със собствениците на сателитния оператор, въпреки липсата на доказателства от търговския регистър.

Заради ограничение в Закона за електронните съобщения, компанията не демонстрира свързаност с канала, защото ако притежаваш разпространителска мрежа, нямаш право да имаш и телевизия (предприятие, произвеждащо съдържание), отбелязва изданието.

Румяна Арнаудова отрече връзка между проверката и спора на „Булсатком" с бТВ и ТВ7.

Двете национални телевизии обвиниха сателитния оператор в скриване на броя аудитория и затова искат по-високи такси за излъчването на програмите им.

ТВ+ е популярна най-вече с излъчването на първенството по футбол на Испания. Тъй като тя се разпространява само в пакета на „Булсатком", това е и едно от предимствата на кабелния оператор да бъде избиран от абонатите.

Каналът излъчва още шампионата на Холандия, тенис турнира „Уимбълдън" и женските тенис турнири, „Формула 1" и първенството на България по баскетбол, което се нарича „Булсатком баскетболна лига".

В края на есенния дял на шампионата, ТВ+ купи част от правата за излъчване на мачовете от българското първенство. Тя получи правото на първи и трети избор на мачове. Миналата година мачовете се излъчваха от ТВ7, която кандидатстваше и този сезон.

След като загубиха правата започна атака от ТВ7 към ТВ+. Изпълнителният директор на ТВ7 и водещ Николай Бареков призова в края на декември в ефир прокуратурата да разследва договора за продажбата на правата за тази година.

В едно от сутрешните предавания той заяви, че дават всичко на прокуратурата, но няма официално потвърждение дали и какъв точно сигнал е внесен от телевизията, близка до банкера Цветан Василев.

Във вторник от ТВ7 съобщиха, че ще спрат излъчването на програмата си в мрежата на
„Булсатком", ако до петък (11 януари) в рамките на работния ден не получат от сателитния оператор еднозначен отговор на предложението си за нов договор.

„TВ7 все още няма удовлетворителен отговор от "Булсатком" на поставените изисквания за нови договорни отношения. Нашата оферта към "Булсатком" е за справедливи пазарни взаимоотношения, които да отразяват текущите рейтинги и пазарните дялове на TV7 и Super 7," пише в официалното съобщение на медията.

При разгласяването на спора между бТВ и „Булсатком" от телевизионната компания упрекнаха сателитния оператор, че укрива броя на абонатите си, което се отразява на цената, плащана за разпространението на програмите.

Най-големият проект на "Булсатком" е навлизането на пазара на мобилни комуникации, пише още „Капитал".

Компанията има лиценз от КРС за това от повече от година, а отскоро го активизира. Затова и според доста от наблюдателите в сектора сегашните проблеми на старозагорската компания са във връзка именно с тези им намерения.

Според тях „Булсатком" е обект на интерес на новия съсобственик на БТК - банкерът Цветан Василев.

Никой официално за момента не потвърждава, че групата около Василев има връзка със скандалите около сателитния оператор, отбелязва „Капитал".

#ТВ+ #двойно счетоводство #Румяна Арнаудова #ТВ7 #Цветан Василев #„Булсатком"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници