Ниските заплати вдигали кръвното

Ниските заплати вдигали кръвното
A A+ A++ A

Известно е, че ниското заплащане понякога кара кръвта да кипне. Изглежда обаче, че ниските заплати са пряко свързани с високото кръвно налягане.

Американско изследване установи връзката, която е най-силно изразена при жените и хората на възраст между 25 и 44 години, предаде БГНЕС.

Удвояването на заплатите на тези групи хора може да намали опасността от високо кръвно налягане с 35% при жените и с 30% при младите служители, съобщиха авторите на проучването от Калифорнийския университет.

Те твърдят, че са първите, които установяват ролята на заплатата за високото кръвно налягане.

Учените изследвали 5651 души, живеещи в собствена къща, и техните съпруг или съпруга три пъти седмично в продължение на три години.

След това те сравнили заплатите с високото кръвно налягане и открили, че удвояването на заплатата е свързано с понижаване с 16% на риска от хипертония.

„Заплатите са част от работната среда, която лесно може да се промени. Политиците могат да увеличат минималната заплата, което да доведе до увеличение на заплатите като цяло и може да има значителен положителен ефект за общественото здраве," заяви ръководителят на изследването проф. Джей Пол Лей.

Той посочи, че резултатите са изненадващи, защото високото кръвно налягане е по-често свързвано с възрастните хора и мъжете.

Според изследователя жените и младите служители, които получават най-ниската заплата, трябва редовно да ходят на прегледи.

Проф. Лей поиска ново изследване с използването на различни национални данни, за да се анализира допълнително потенциалната връзка между ниските заплати и хипертонията.

„Ако резултатите са същите, може да сме открили начин за намаляване на разходите и личните последици от голяма здравна криза," заяви проф. Лей.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници