780 000 лв. струват полетите на Борисов с Авиоотряд 28 за 10 м.

780 000 лв. струват полетите на Борисов с Авиоотряд 28 за 10 м.
780 000 лв. са стрували полетите на премиера Бойко Борисов с правителствения Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

780 000 лв. са стрували полетите на премиера Бойко Борисов с правителствения Авиоотряд 28, показва справка на вестник „Капитал“ по Закона за достъп до обществена информация.

Посочената сума, дължима за полетите от януари до октомври, се превежда в края на годината от държавната хазна, защото в бюджета на МС няма отделно перо за полети, обясниха от пресцентъра на Министерския съвет.

„Няма как да планираме пътуванията на премиера в началото на годината“, допълниха от там.

Привилегията е само за министър-председателя, тъй като всеки друг министър и делегация трябва да извади пари от собствения си бюджет, ако иска да се възползва от услугите на авиоотряда.

Неясният начин, по който функционира звеното, стана повод за скандал през август 2012 г. Тогава стана ясно, че футболният отбор „Витоша“ (Бистрица), в който играе премиерът, е летял до Варна с държавния „Еърбъс“ за среща с „Чавдар“ (Етрополе) на депутата от ГЕРБ Емил Димитров.

Полетът бил поръчан и платен от Българския футболен съюз и според Бойко Борисов е възлизал на около 20 000 лв.

Издръжката на резиденция „Бояна“ и стопанство „Евксиноград“, които преминаха към Министерския съвет през 2009 г., също са причина за непредвидени харчове от 800 000 лв., които бяха отпуснати от бюджета в края на 2012 г.

Първоначално планираният бюджет, който намалявал всяка година, не стигал за всички режийни и други разходи и финансовото министерство допълва сумата.

Стари дългове и текущи задължения към доставчици на стоки и услуги за правителствената болница „Лозенец“ струват на данъкоплатеца допълнителни 5,49 млн. лв.

Областните администрации са получили допълнителни 6,42 млн. лв., 3,5 млн. от които за съфинансиране на 59 европроекта.

#вестник „Капитал" #Бойко Борисов #премиер на България #„Еърбъс" #резиденция „Бояна" #Авиоотряд 28

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници