„Витоша ски" отстъпи - всички ски учители ще ползват лифт карти

„Витоша ски" отстъпи - всички ски учители ще ползват лифт карти
На среща миналия четвъртък представителите на сдружение „Българско ски училище" успяха да воговорят картите с ръководството на собственика на лифтовете „Витоша ски". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ски учителите на Витоша ще ползват сезонни лифт карти, независимо дали членуват към направлението „Български професионални ски инструктори" на Българската федерация по ски (БФСки).

На среща миналия четвъртък представителите на сдружение „Българско ски училище" успяха да воговорят картите с ръководството на собственика на лифтовете „Витоша ски", като на срещата е бил и председателят на БФСки Цеко Минев, информира „Дневник".

""оляма крачка беше да седнем на една маса. В крайна сметка взехме едно прагматично решение – на Витоша ще могат да работят квалифицирани ски учители, които са членове или на „Българската федерация по ски", или на „Българско ски училище", заяви Иво Рангелов от ски училище „Мотен".

По думите на Рангелов, след споразумението до края на тази седмица сдружението ще оттегли жалбата за дискриминация срещу „Витоша ски", внесена в края на 2012 г.

Причината за сезирането на Комисията за защита от дискриминация беше, че „Витоша ски" отказваше да предостави сезонни лифт карти на ски учители, които не желаят да се присъединят към „Български професионални ски инструктори".

Само членовете на създаденото преди две години направление имаха достъп до лифтовете на Витоша, Боровец и Банско, като договорените цени за сезон са съответно по 800, 2700 и 4000 лева.

„Оказа се, че е имало лоша комуникация между двете страни до момента", поясни Петър Петров от „Витоша ски", опровергавайки твърдението, че споразумението за лифт картите е свързано с подадената от ски учителите жалба за дискриминация.

Петров уточни, че преговорите със ски училищата продължават и в момента, като се обсъждат не само катрите за лифтовете на Витоша, но и съгласуването на общо становище по Закона за туризма, което да засяга всички ски курорти.

Рангелов обаче обясни, че все още остава проблемът, че ски учителите не са законово регламентирани, а са допълнителна туристическа услуга, затова било най-добре техните права и задължения да се уреждат от Закона за туризма.

„Важно е да се уреди и как работят те със ски-федерацията," добави Рангелов.

В сряда представители на „Българско ски училище" участват в заседанието на парламентарната икономическа комисия, която трябва да гласува на второ четене Закона за туризма.

Ски-учителите настояват техните права и задължения да са законово уредени, като законът да важи за всички ски-курорти, з ада могат ски-училищата да гарантират, че учителите им са квалифицирани.

Сертификатите, които издава „Българско ски училище" са признати в чужбина и дават право на работа там. Към момента сертификати към професионалното сдружение имат около 2500 души, но част от тях работят в чужбина, а някои само през ваканциите.

#карти #Българската федерация по ски #БФСки #„Витоша ски"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници