България - 42-ра по индекс на човешка свобода

България - 42-ра по индекс на човешка свобода
Несигурността по отношение на свободата на словото и независимостта на медиите не е изненада сред проблемните области на гражданските свободи в България. Снимка: globusnews.net
A A+ A++ A

България е поставена на 42-ро място по човешка свобода в дебютното издание „Световен индекс на човешката свобода".

То бе публикувано на 8 януари от канадския институт „Фрейзър" и германския „Либерален институт" с подкрепата на американския институт „Катон", съобщава Институтът за пазарна икономика.

От изследваните 123 страни България е почти по средата с резултат 7,6, като преди нея са Италия и Литва, а след нея – Словения, Корея и Кипър.

Оценките за България показват превес на личната или гражданска свобода спрямо икономическата свобода, което е характерно за развитите страни и е особено силно изразено в Европа.

Проблемните области в страната, стане ли дума за личните или граждански свободи, не са изненада - недостатъчно гарантирана лична сигурност (насилие, кражби и високо възприятие за престъпност); несигурност по отношение на свободата на словото и независимостта на медиите; нюанси на враждебност към някои обществени прояви, например с религиозни.

Тези резултати потвърждават и допълват познатите проблеми с икономическата свобода – невъзможността за осигуряване на справедливост и равнопоставеност за всички субекти.

Проявите на насилие, които подкопават личната свобода, както и високата корупция и неспазването на договорите, които намаляват икономическата свобода, са големите проблеми за България.

Дали ще има инвестиции и растеж, както и дали ще се чувстваме свободни като граждани, зависи от спазването на правилата, т.е. законност, независим съд, работеща полиция, ефективна и некорумпирана администрация.

Според изследването, което е първото по рода си, Нова Зеландия е първенец по човешка свобода.

Оценките за Европа показват сериозен превес на личната свобода във всяка част на континента. Различията обаче също са налице – южните страни са далеч по-малко свободни както икономически, така и що се отнася до личните свободи спрямо страните на север.

Очевидно измежду развитите демокрации по-богатите са тези, които успяват да гарантират свободата на гражданите си.

Интересно е и сравнението между най-добрите в Европа (на север) и представителите от Северна Америка – европейците се справят по-добре с личните свободи, но отстъпват що се отнася до икономиката.

Холандия се премества далеч напред заради личната свобода и достига до второто място, а Япония, също поради личната свобода, влиза в топ 10.

Между първите десет се нарежда и Естония, която е един от най-добрите примери със силни резултати и в двете направления.

На другия полюс е Сингапур, където недостатъчната лична свобода изпраща една от най-свободните икономики близо по резултат до България.

#икономика #свобода на словото #медии #Нова Зеландия #Естония #Словения #Южна Корея #Кипър #Европа #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници