Вълчев: Референдумът се провежда байганьовски, грехота е!

Вълчев: Референдумът се провежда байганьовски, грехота е!
Според Вълчев на референдума въобще няма да излязат достатъчен брой хора да гласуват. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Грехота е, че първият истински референдум се провежда по такъв байганьовски начин, заяви бившият министър на образованието и настоящ член на „България на гражданите“ Даниел Вълчев.

„Добре, че не съм симпатизант на ГЕРБ, иначе щях да съм в дълбока покруса как трябва да гласувам. Грехота е, че първият истински референдум се провежда по такъв байганьовски начин“, заяви Вълчев в студиото на Нова телевизия във вторник.

„Аз мога да съм за ядрена енергетика, но против площадката в Белене“, даде пример той.

По думите му този референдум не е честен, нито е истински, защото няма да произведе юридически ефект.

„Най-лошото в него е, че сега, ако правителството иска, може да продължи строежа, никой не му пречи. Ако тази централа наистина струва 10 милиарда, дайте да видим за какво по-добре да се ползват тези 10 милиарда“, посочи Вълчев.

По думите му референдумът е най-демократичният начин, стига да е извървяна демократичната процедура.

„В Литва имаше кампания „за“ и „против“ и беше ясно кой ще строи за колко време, какви договори, за какви пари. Всичко беше ясно, тук какво е ясно?“, запита бившият образователен министър.

„Считате ли, че частен инвеститор ще вложи 25 млрд. евро или 5 млрд. евро и след това няма да иска да си ги вземе обратно“, риторично попита той.

Според Вълчев на референдума въобще няма да излязат достатъчен брой хора да гласуват.

„От хората не се иска да вземат решение, а от тях се иска да замажат нещо за това всеки следващ да вземе каквото си иска решение. Призоваваме нашите симпатизанти да не излязат да гласуват на референдума“, каза той.

Бившият вицепремиер даде пример с референдума в Македония преди време, където бил зададен въпросът „Вие съгласни ли сте Македония да е независима държава в рамките на Югославия?“.

„Е това въпрос ли е? Аз не знам какво ме питат. Да кажем кой ще го строи, за колко години, колко ще струва. Не е очевидно, че ядрената енергия е по-евтина, ако беше така целият свят щеше да е нацъцкан с ядрени централи“, категоричен е Даниел Вълчев.

„Призоваваме да не се участва в демократичните форми на избор, но другото означава ние да отидем и да играем игра от неясни сценаристи. Борисов лично го чух, че каза, че ще гласува „за“ преди няколко седмици“, припомни той.

#референдум #Даниел Вълчев #България на гражданите #ГЕРБ #Белене #Югославия #Македония #Литва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници