Българите стават малцинство в 1/4 от страната

Българите стават малцинство в 1/4 от страната
Тенденцията върви към това българският етнос да се концентрира в големите градове и областните центрове, а в по-малките селища остават малцинствата. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В една четвърт от селищата в България етническите българи са под 50%, предупреди Центърът за демографска политика, позовавайки се на данни на Националния статистически институт.

Населените места, в които българският етнос е малцинство, са се увеличили от 693 на 1398 след демократичните промени, което е двойно, предаде вестник „Сега".

Градовете  Омуртаг, Опака, Сливо поле, Ветово, Суворово и  Антоново са едни от тях, заедно с общо 1377 села, 21 града, 42 общини и три области (Разград, Кърджали и Търговище), в които турци и роми са повече от българите.

Тенденцията върви към това българският етнос да се концентрира в големите градове и областните центрове, а в по-малките селища остават малцинствата.

Данните на Центъра за демографска политика сочат още, че процесът на обезлюдяване продължава с с висока скорост, като едва 10 села са с повече от 4000 жители, 183 населени места са празни и само формално се водят като административни единици.

Такива са 40 общини, най-много от които са в Западна България, Габровска и Великотърновска и области. В други  пък1262 села населението е между 10 и 99 души.

В края на миналата седмица стана ясно, че през изминалата година в страната са се родили 62 000 бебета, което е най-ниската раждаемост от 1945 г. насам.

През 2011 г. новородените са били 71 000, а през кризисната 1997 г. - 64 000, като тенденцията на намаляване на раждаемостта е свързана не само с условията на живот, но и с възможностите за реализация при жените.

#България #малцинства #българи #етнос #роми #турци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници