Запорират имущество за 4,1 млн. лв. на Веселин Георгиев – Батко

Запорират имущество за 4,1 млн. лв. на Веселин Георгиев – Батко
Имущество на стойност над 4,1 млн. лв. на Веселин Георгиев – Батко бе запорирано по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Имущество на стойност над 4,1 млн. лв. на Веселин Георгиев – Батко бе запорирано по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщиха от комисията.

Имуществото под възбрана включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки, съобщиха от комисията.

Част от недвижимото имущество, апартамент от 107,13 кв. м и гараж с площ 21,12 кв.м, се намира в район Лозенец, София.

Останалите имоти са в община Нова Загора, област Сливен. Те са 108, като един от тях е изцяло собственост на съпругата му Нина Георгиева. При другите тя притежава по 1/2 или 1/3. Голяма част от имотите са ниви, а останалите са лозя и овощни градини.

Съдът е наложил запор и върху акции, облигации и дружествени дялове, собственост на двамата съпрузи, на обща стойност близо 300 000 лева.

Искът за налагане на обезпечителни мерки върху имуществото, за което се счита, че е придобито от престъпна дейност, е внесен в съда от Комисията за конфискуване на незаконно имущество въз основа на събрани доказателства от съответните териториални дирекции на комисията.

Веселин Георгиев е подсъдим заради това, че е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите „Биндер" АД, „Инмат" ООД и Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви, от което са настъпили значителни вредни последици за държавата.

През 2011 г. делото за аферата „Батко" бе върнато в прокуратурата за отстраняване на нарушения, след което бе поето от зам.-председателя на СГС Петя Крънчева.

На бившия директор на Републиканска пътна инфраструктура Веселин Георгиев му е повдигнато обвинение за престъпление по служба в периода от 24 октомври 2006 г. до 2007 г. основно за процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП), от които са настъпили значителни вредни последици. Обвинението му бе повдигнато на 8 февруари 2012 г.

В края на октомври 2012 г. Софийски градски съд даде ход на делото, а подсъдимият заяви, че не се признава за виновен и не желае да дава обяснение.

Случаят „Батко и Братко" доведе до големи загуби за България, след като от Европейския съюз спряха финансирането за страната ни по някои европейски програми.

#Веселин Георгиев #запор #Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество #Емил Георгиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници