Съдружниците на кумеца на Цветанов с апетити към други 20 дка дюни край Несебър

Съдружниците на кумеца на Цветанов с апетити към други 20 дка дюни край Несебър
С тънката червена линия върху картата е отбелязана границата на защитената от Натура 2000 зона. С дебела червена линия е маркиран теренът от 29 дка, а със синьо в непосредствена близост – новият терен от 20 дка. Карта: „Биволъ"
A A+ A++ A

Съдружниците на кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов чакат нова сделка с Министерството на земеделието и горите за още 20 дка дюни в Несебър, пише сайтът за разследваща журналистика „Биволъ".

Управителите на фирмата „СЛЕ Груп" са поискали пряко от министерството да отчужди в полза на техни фирми три терена с общо 21 декара „дървопроизводителни гори" в Несебър.

Два от тях с площ 14 и 6 декара обаче не са никакви гори, а са върху дюните, в непосредствено съседство с терена от 29 декара, от който в края на 2012 г. избухна екологичен скандал. И трите имота са държавна частна собственост.

Сделките още не са финализирани, но процедурата за отчуждаване е в ход и се очаква подпис на министъра, посочва „Биволъ".

За два от терените заявлението за отчуждаване от горския фонд е подадено от „СЛЕ Груп" с управители Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов.

За един от терените преписката се води в полза на „Лайфстайл Холидей" ООД, регистрирана в Несебър с капитал от 1000 лв, в която същите лица са съдружници с по 50%.

Позовавайки се на документи, „Биволъ" пише, че заявленията за отчуждаване са подадени през 2011 г. и преписката е тръгнала тогава. Освен това „Лайфстайл Холидей" ООД е регистрирана през май 2010 г.

Това се случва много време след падането от власт на Тройната коалиция в края на лятото на 2009 г., което опровергава твърденията на земеделския министър Мирослав Найденов и на премиера Бойко Борисов, че схемата с отчуждаването и продажбите без търг на гори е заложена от предишното правителство, отбелязва „Биволъ".

„Възможността да се продават на безценица атрактивни държавни имоти на „правилните фирми" е разписана в новия Закон за горите приет през 2011 г. от правителството на ГЕРБ в членовете 73, 74 и 77," пише още изданието в разследването си.

Към момента няма данни на каква цена съдружниците на кумеца на Цветан Цветанов се канят да придобият терените, но със сигурност процедурата им позволява да ги вземат без посредници. Няма и причина цената да е по-висока от тази, която е платена за съседния терен, от който тръгна скандала.

Разследването на „Биволъ" показа, че той е продаден от държавата първо на лицето Димитър Петров по 20 лв/кв, а на следващия ден „СЛЕ Груп" го купува по 120 лв/кв. при пазарни цени от 200 лв/кв. и нагоре.

„СЛЕ Груп" плати 4 млн. лв. за 29 декара дюни на 28 ноември 2012. За по-малко от месец фирмата успява да си извади разрешения за строеж.

На 11 декември 2012 г. в Общински съвет Несебър е внесен проект за „Еднофамилни жилищни сгради и жилищна сграда за сезонно обитаване с обекти за обществено обслужване - етапно изграждане, етап 1,2,3 и 4".

Проектът е окомплектован с комплексен доклад от консултантска фирма „Карел Консулт" ООД.

Проектът обаче е върнат ден по-късно на 12 декември 2012, тъй като екооценката, издадена на лицето Димитър Петров през 2007 г., вече е изтекла.

На 17 декември 2012 г. „СЛЕ Груп" се сдобива с нова екооценка, подписана от директора на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев.

Първата екооценката от 2007 г. е за 30 къщи с 400 обитатели. „Мераците на новия инвеститор обаче вече са много по-мащабни: 124 еднофамилни къщи за общо 1800 обитатели," коментира „Биволъ".

Освен това не се предвижда строеж на пречиствателна станция за отпадъчните води от тези 1800 почиващи, а просто заустване в морето.

„Тази трансформация на проекта от 400 на 1800 обитатели въобще не впечатлява РИОСВ. Без да му мигне окото, Бойчо Георгиев (бивш служител на Лукойл, считан за назначение на Валентин Златев) издава удостоверение за новите параметри на строежа, в което пише, че няма нужда от ОВОС. При това в документа ясно е отбелязано, че теренът попада в защитената зона „Ахелой-Равда-Несебър"," пише още „Биволъ".

С това удостоверение „СЛЕ Груп" получава одобрение от експертната комисия към Общински съвет Несебър на 19 декември 2012 г., а само два дни по-късно, на 21 декември 2012 г. е издадено и разрешението за строеж. На 29 декември 2012 г. багерите вече заравняват дюните.

#Дюни #Несебър #„Биволъ" #„СЛЕ груп" #Лъчезар Богданов #Станимир Стоянов #Мирослав Найденов #Бойко Борисов #Закон за горите #РИОСВ #Бойчо Георгиев #ОВОС #министър на земеделието #премиер на България #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници