София отбелязва 135 г. от освобождението си

София отбелязва 135 г. от освобождението си
На 4 януари се проведе литийно шествие от храм „Света Неделя" до Паметника на българския опълченец и празнично биене на камбаните на централните софийски храмове. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

На 4 януари 2013 г. се навършват 135 години от влизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Гурко в София, съобщиха от Столична община.

На 4 януари 1878 г. е освободен град София. По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) първите руски части влизат около 14 часа в града, в катедралния храм „Света Неделя" е отслужен тържествен молебен в присъствието на ген. Гурко.

На 7 ноември 1877 г. император Александър II одобрява плана за настъпление на Западния отряд към Орхание (Ботевград) и София. Отрядът има задачата да овладее Никопол и да развие по-нататъшно настъпление в западна посока. Неговата численост е 35 000 души.

След превземането на Плевен на 10 декември 1877 г. е форсиран Балкана. На 27 декември 1877 г. Сюлейман паша установява главната си квартира в София.

На 3 януари 1878 г. Осман Нури паша започва да се изтегля от София. Опитът да се запали градът е осуетен с помощта на чуждестранните консули.

Общината отбелязва събитието с поредица прояви, организирани в партньорство със Софийската Света митрополия, Сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски" и Фондация „Героите на България".

На 4 януари 2013 г. от 10:00 часа ще се отслужи Благодарствен молебен в църквата „Света Неделя".

Изборът на храма е историческа даденост – в присъствието на генерал Гурко, още при влизането в града, там се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите.

В 10:30 часа ще се състои литийно шествие от храм „Света Неделя" до Паметника на българския опълченец и празнично биене на камбаните на централните софийски храмове.

В 11:00 часа председателят на парламента Цецка Цачева ще поднесе венец пред Паметника на българския опълченец.

В 11:30 часа ще има празнична програма пред Паметника на българския опълченец с участието на актьора Георги Златарев, вокална формация „Юлангело" и ученици от столични училища.

#София #църква „Света Неделя" #Столична община

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници