Откриха ваксина, която временно спира разпространението на ХИВ

Откриха ваксина, която временно спира разпространението на ХИВ
Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Терапевтична ваксина, която временно може да спре разпространението на ХИВ-вируса в инфектираните пациенти, твърдят, че са създали испански учени.

Ваксината е била тествана върху група от 36 души, носители на ХИВ-вируса, предаде АФП, цитирана от Информационна агенция „Фокус”.

Според учените постигнатите резултати са най-добрите отчетени до момента при подобно лечение.

„Това, което направихме, беше да дадем на имунната система инструкции, за да се научи да унищожава вируса, което не се случва по естествен път”, обясни Фелипе Гарсия, член на екипа учени от университетската клиника в Барселона.

Терапевтичната ваксина третира съществуващата болест и може да доведе до рязък спад в количеството на ХИВ, открит при някои пациенти, уточнява проучването, публикувано в сряда в „Сайънс Транслейшън Медисин“.

След 12 седмици тестове вирусното натоварване на ХИВ е намаляло с повече от 90% при 12 от пациентите, които са получили ваксината.

След 24 седмици ефективността обаче е започнала да намалява, като ваксината е загубила своята ефективност след една година, когато пациентите са започнали отново да приемат комбинирани антиретровирусни медикаменти.

Резултатите са сходни с тези, постигнати с антиретровирусно лекарство, използвано за блокиране на растежа на ХИВ, посочват учените.

„Това е най-солидната демонстрация в научната литература, че терапевтична ваксина е възможна," се казва в изявлението.

Ваксината позволява на пациентите временно да живеят нормално без ежедневен прием на множество лекарства, режими, които им създават затруднения и могат да имат токсични странични ефекти в дългосрочен план, а често са и на висока цена, споделя екипът.

„Това изследване отваря пътя към допълнителни проучвания с крайна цел за постигане на функционален лек – контрол върху възпроизвеждането на ХИВ за дълги периоди или за цял живот без антиретровирусно лечение", посочват учените в своето изявление.

#ХИВ #ваксина #Барселона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници