Настояват за забрана на енергийните напитки за подрастващи

Настояват за забрана на енергийните напитки за подрастващи
A A+ A++ A

За пълна забрана на продажбата на енергийни напитки на непълнолетни настояват от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград и медицински кадри от училищната мрежа в града.

От наркотичния съвет възнамеряват да изпратят писмо до Народното събрание и Министерски съвет, респективно до премиера Бойко Борисов, в което ще бъдат изложени техните искания, предаде Дарик.

Председателят на наркотичния съвет в Благоевград д-р Теменужка Любенова изтъкна, че много страни членки на Европейския съюз като Франция, Дания и Норвегия са приели подобен род забрани.

„В един кен енергийна напитка съдържанието на кофеин е равно на 14 от най-популярните газирани безалкохолни напитки. В много европейски страни, в съответните им министерства и агенции за безопасност на храните, твърдят, че на хора с ритъмни нарушения, сърдечно болни, както и на бременни жени, е абсолютно противопоказно да приемат такива напитки. Те забавят развитието на плода в утробата на майките. В същото време обаче тук не се забраняват", обясни д-р Любенова.

Тя е категорична, че ссвен големи дози кофеин, в енергийните напитки се съдържат опасни вещества, а също така значително количество захар и вредни подсладители, които също застрашават здравето и нормалното развитие на подрастващите.

„Енергийните напитки, както и наркотиците, нямат място в живота на хората, а единствено са форма за материално облагодетелстване на определени кръгове", посочи Любенова.

Медицински сестри от всички благоевградски училища провеждат в областния град семинар за противодействие на нарокотичните вещества, стрероидите и вредите от приемането им за здравето и развитието на децата.

Всички те се обединяват и около идеята за забрана на негативните реклами в медиите, която също ще бъде формулирана в писмо до премиера.

#енергийни напитки #Благоевград #Народното събрание #Министерски съвет #Бойко Борисов #премиер #Европейския съюз #Франция #Дания #Норвегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници