Няколко килограма в повече за по-дълъг живот

Няколко килограма в повече за по-дълъг живот
A A+ A++ A

Хората с наднормено тегло и страдащите от леко затлъстяване живеят по-дълго от тези с нормално телосложение.

Свръхтеглото обаче увеличава значително риска от смърт, показва анализ на близо сто изследвания в света, предаде БГНЕС.

Мегаанализът посочва няколко хипотези, обясняващи този парадокс, като положителните последици от големите запаси от енергия в организма или факта, че леко затлъстелите хора ходят по-често на медицински прегледи.

Анализът, публикуван във Вестника на Американската медицинска асоциация, синтезира 97 изследвания, обхванали 3 милиона души от цял свят.

Учените установили, че хората с индекс на телесна маса между 25 и 30, смятани за пълни, са с 6% по-малко застрашени от смърт от хората с нормални килограми и индекс на телесната маса между 18,5 и 25.

При хората, страдащи от средно затлъстяване, определено като индекс на телесна маса между 30 и 35, рискът от смърт е с 5% по-нисък спрямо тези с нормално тегло.

При пълните хора с индекс на телесната маса над 35 обаче рискът от смърт нараства с 29% спрямо участниците с нормално телосложение.

Д-р Катрин Флегал от Федералния център за контрол и превенция на заболяванията, която ръководила изследването, вече публикува много противоречиво проучване през 2005 г., което установява връзка между свръхтеглото и по-дългия живот.

Този път анализът й обхваща значително по-голям брой данни (2,88 милиона души и над 270 000 смъртни случая) в различни страни в Северна Америка, Европа, Азия и Южна Америка.

„Малко прекаляване с мастните тъкани може да осигури запаси от енергия при някои заболявания и да има други здравословни последици, които трябва да бъдат проучени във връзка с последното изследване," съобщават в уводна статия, публикувана в същия вестник д-р Стивън Хеймсфийлд и Уилям Цефалу.

Според статистика на Центъра за контрол и превенция на заболяванията една трета от възрастните хора в САЩ страдат от свръхтегло.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници