Делор предложи на Великобритания да напусне ЕС

Делор предложи на Великобритания да напусне ЕС
Бившият председател на ЕК каза, че партньорства между ЕС и Великобритания са възможни по подбие на европейското икономическо пространство или споразумението за свободна търговия. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Бившият председател на Европейската комисия Жак Делор предложи на Великобритания да излезе от Европейския съюз.

В интервю за германския икономически ежедневник „Ханделсблат" Делов заяви, че Острова трябва да избере друга форма на партньорство с ЕС, предаоха АФП и БГНЕС.

Предшественикът на Жозе Барозу коментира, че британците се интересуват единствено от своите икономически интереси и от нищо друго.

Британският премиер Дейвид Камерън, който е подложен на натиск от евроскептиците в своята консевративна партия, заяви преди месец, че подкрепя членството на Великобритания в ЕС, но иска ново споразумение, включващо процедура за неучастие по ключови проблеми.

„Ако британците не следват тенденцията за по-голяма интеграция в ЕС, бихме могли въпреки всичко да останем приятели, но под друга форма", каза Делор, който настоява за по-голяма политическа интеграция в ЕС.

Според него партньорства между ЕС и Великобритания са възможни по подбие на европейското икономическо пространство или споразумението за свободна търговия.

По думите на Делор, ако Великобритания напусна ЕС, тя ще остане „привилегирован партньор" заради важното си стратегическо и икономическо значение, „каквито обаче са и други държави" като Индия и Китай.

Малко преди това в петък президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че британският премиер Дейвид Камерън застрашава бъдещето на ЕС.

„Ако всяка страна-членка има възможността да прави своя избор измежду настоящите европейски политики, да предпочита едни или да отхвърля други, които не й харесват чак толкова много, то Съюзът като цяло и единният пазар в частност ще се разпаднат бързо", каза Ромпой.

#президент на Европейския съвет #Херман Ван Ромпой #страна-член #ЕС #Европейски съюз #Великобритания #министър-председател на Великобритания #Дейвид Камерън #членство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници