Ромпой: Камерън застрашава бъдещето на ЕС

Ромпой: Камерън застрашава бъдещето на ЕС
Ромпой каза, че ако Великобритания реши да напусне ЕС, то това ще е все едно приятел да замине в пустинята. Острова е член на ЕС от 1973 г., но не е част от Еврозоната. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Британският премиер Дейвид Камерън застрашава бъдещето на Европейския съюз, смята президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

В интервю за британския вестник „Гардиън" Ромпой коментира опитите на Камерън да прехвърли обратно някои от правомощията на ЕС на Великобритания, предаде Дарик.

Миналия месец Камерън заяви, че поддържа членството на Великобритания в ЕС, но иска ново европейско споразумение, което да включва процедура за неучастие на Лондон в някои ключови проблеми.

Позицията на британския премиер беше направена под натиска на евроскептиците от неговата партия, което и предизвика първият подобен коментар от страна на Ромпой.

„Ако всяка страна-членка има възможността да прави своя избор измежду настоящите европейски политики, да предпочита едни или да отхвърля други, които не й харесват чак толкова много, то Съюзът като цяло и единният пазар в частност ще се разпаднат бързо", каза Ромпой.

Президентът на Европейския съвет добави, че всички страни-членки могат да формулират свои искания, които винаги са взимани под внимание.

Според Ромпой предложените от Камерън промени в европейските договори ще са свързани с дълги и тежки процедури, изискващи единодушието на 27-те страни-членки.

Ромпой каза, че ако Великобритания реши да напусне ЕС, то това ще е все едно приятел да замине в пустинята. Острова е член на ЕС от 1973 г., но не е част от Еврозоната.

Допитванията до общественото мнение показват, че над половината британци предпочитат Острова да излезе от ЕС, тъй като смятат, че Съюза се меси във вътрешните дела на страната и пилее пари, докато на британците се налагат мерки за икономии.

Камерън избягва да предлага референдум за излизането на Великобритания от ЕС въпреки натиска на неговата партия той да формулира ясна позиция по въпроса, предават БТА и Дарик.

Той трябваше да произнесе реч по темата през декември, но тя бе отложена за началото на 2013 г.

#президент на Европейския съвет #Херман Ван Ромпой #страна-член #ЕС #Европейски съюз #Великобритания #министър-председател на Великобритания #Дейвид Камерън #членство #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници