Иконата на „Богородица Старица" пристигна в България

Иконата на „Богородица Старица" пристигна в България
Ликът на „Пресвета Богородица - Старица" ще остане за поклонение в патриаршеската катедрала от 12.00 часа на 24 декември до 12.00 часа на 25 декември, след което ще отиде във Варна. Снимка: Българска патриаршия
A A+ A++ A

В храм-паметника „Свети Александър Невски" простигна чудотворната икона от Света гора в Атон „Пресвета Богородица - Геронтиса".

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е наместник-председател на Църквата, отслужи молебен в прослава на Пресвета Богородица, предаде БГНЕС.

„Пресвета Богородица - Геронтиса" или „Старица" е единствената мозаична икона „Геронтиса" в света и е направена от монасите на светогорския манастир „Пантократор" по спомени за оригиналната икона, която е била в храм „Света София" в Цариград.

Оригиналната икона е била унищожена по време на иконоборството. Иконата се е прославила със своето чудотворство, като молитвите, отправени пред нея към Богородица, помагат на възрастни и немощни хора.

Иконата ще бъде съпровождана от петчленна монашеска делегация от манастира „Пантократор" от Света Гора-Атон.

Ликът на „Пресвета Богородица - Старица" ще остане за поклонение в патриаршеската катедрала от 12.00 часа на 24 декември до 12.00 часа на 25 декември, след което ще отиде във Варна.

Там иконата ще бъде дарена на Варненския катедрален храм „Свето Успение Богородично".

#икона #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници