НАТО посочи къде ще разположи ракети „Пейтриът" в Турция

НАТО посочи къде ще разположи ракети „Пейтриът" в Турция
Ракетите, чиято цел е да защитят националното въздушно пространство на Турция от евентуални заплахи от страна на Сирия, ще бъдат базирани близо до градовете Адана, Газиантеп и Кахраманмараш. Снимка: murdoconline.net
A A+ A++ A

НАТО избра три района в Южна Турция, където да разположи ракетни батареи „Пейтриът".

Ракетите, чиято цел е да защитят националното въздушно пространство на Турция от евентуални заплахи от страна на Сирия, ще бъдат базирани близо до градовете Адана, Газиантеп и Кахраманмараш, съобщи официално турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БТА.

Говорителката на НАТО Оана Лунджеску посочи още веднъж, че изпращането на ракети „Пейтриът" в Турция ще бъде само с цел отбрана. 

В началото на декември външните министри на 28-те страни от НАТО одобриха разполагането на ракети „Пейтриът" в Турция в отговор на искане на Анкара. 

САЩ, Германия и Холандия ще изпратят по две батареи „Пейтриът" и по 400 военни в Турция. Германските батареи ще бъдат разположени в Кахраманмараш, холандските - в Адана, а американските - в Газиантеп, уточнява АП.

През ноември Турция отправи официално искане до НАТО за разполагането на ракети „Пейтриът" по границата със Сирия.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен съобщи миналия месец, че Алиансът е получил молба от правителството в Анкара на територията на страната да бъдат разположени ракети „Пейтриът", които да защитават турската граница със Сирия.

Според него ракетите ще помогнат да бъде спряно разрастването на кризата по югоизточната граница на НАТО и ще бъдат израз на солидарността между държавите в пакта.

#НАТО #Турция #„Пейтриът" #Реджеп Тайип Ердоган #премиер на Турция #Адана #Газиантеп #Сирия #Андерс Фог Расмусен #генерален секретар на НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници