Кристалина Георгиева: Кризата свършва 2014 г.

Кристалина Георгиева: Кризата свършва 2014 г.
Според еврокомисаря България трябва да се фокусира върху най-сериозния си проблем – този с безработицата. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България ще изкара 2013 г. като година на преход към излизане от кризата, която се очаква да свърши през 2014 г., заяви еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Георгиева посочи, че българкста икономика, заедно с тази на Естония, Литва и Латвия показва стабилна фискална стабилност, предаде думите й БНТ.

Според еврокомисаря затова наред с абревиатури като PIGS - съставена от английските имена на затъналите в дългове страни – Португалия, Италия/Ирландия, Гърция и Испания), BRICS(Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР ) се е появила и BELL (България, Естония, Литва и Латвия) – което идва от английската дума за камбана.

Георгиева заяви, че смисълът на думата показва, че това са държави, които имат много дисциплинирани финанси и затова са стабилни в Европа.

По думите на еврокомисаря, за да забие камбаната на хубаво, България трябва да се фокусира върху най-сериозния си проблем – този с безработицата.

Кристалина Георгиева обясни, че с този проблем най-ефективно се справят малките и средни предприятия, затова тя призова за по-активно използване на Оперативна програма „Конкурентоспособност", чието изпълнение в България беше свързано с много проблеми.

„Има наченки, но има много резерви в тази програма", каза еврокомисарят.

#България #криза #икономика #еврокомисар за международно сътрудничество #хуманитарна помощ и реакция при кризи #Кристалина Георгиева #камбана #безработица #Оперативна програма „Конкурентоспособност"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници