ЕК даде на Испания да удължи ограниченията за румънските работници

ЕК даде на Испания да удължи ограниченията за румънските работници
Според ЕК обаче мерките не може да продължат след 2013 го., тъй като всички временни ограничения за придвижването на румънски и български работници трябва да бъдат отменени във всички страни-членки на ЕС от 1 януари 2014 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия одобри искането на Испания за удължаване на временните ограничения за достъпа на румънски работници до пазара на труда в страната до 31 декември 2013 г.

Испания отвори трудовия си пазар за румънски и български работници през 2009 г., но през август 2011 г. ЕК разреши на държавата временно да ограничи свободното придвижване на румънски работници до 31 декември 2012 г.

Решението на ЕК е било взето заради сериозните сътресения на испанския пазар на труда, отбеляза Информационна агенция „Фокус".

Разрешението за удължаване на ограничението за румънците се дължи на специфична предпазна клауза в договора за присъединяването на България и Румъния към ЕС.

Според клаузата, страните-членки, които са отменили ограниченията за български и румънски работници, имат право да ги възстановят в случай на сериозни сътресения на пазара на труда.

Според ЕК обаче мерките не може да продължат след 2013 го., тъй като всички временни ограничения за придвижването на румънски и български работници трябва да бъдат отменени във всички страни-членки на ЕС от 1 януари 2014 г.

#Европейска комисия #ЕК #Испания #пазар на труда #работници #румънци #Румъния #България #клауза #присъединяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »