ЕК разочарована от противоречивата работа на ВСС

ЕК разочарована от противоречивата работа на ВСС
По-рано в петък на редовния си брифинг говорителят на ЕК Фредерик Венсан заяви, че засега ЕК няма да коментира личността на избрания нов главен прокурор Сотир Цацаров, както и процедурата по избора му. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия е разочарована, че при избора на новия главен прокурор Висшият съдебен съвет (ВСС) не е успял да организира работата си така, че да избегне противоречиви решения.

По-рано в петък на редовния си брифинг говорителят на ЕК Фредерик Венсан заяви, че засега ЕК няма да коментира личността на избрания нов главен прокурор Сотир Цацаров, както и процедурата по избора му.

ВСС  избра в петък вечерта Сотир Цацаров за нов главен прокурор, като за него гласуваха 18 души, трима бяха против и пак толкова се въздържаха.

Останалите двама кандидати - Галина Тонева и Борислав Сарафов, дори не бяха подложени на гласуване, защото това позволяваха правилата.

Венсан е заявил само, че постът на новия пръв обвинител е изключително важен в управлението на съдебната система в България, предаде „Капитал“.

Изборът на нов ръководител на държавното обвинение е първият голям тест за новия състав на ВСС.

Една от препоръките в юлския доклад на Еврокомисията за напредъка на България за реформа в съдебната система беше свързана именно с него.

Според говорителя точно заради заради това той е важен при оценката, която се извършва чрез Механизма за проверка и сътрудничество.

„В досегашните доклади ясно беше посочено, че има да бъде свършена много работа в посока модернизирането на прокуратурата и да бъдат научени уроците от проблемите от миналото“, коментираха от ЕК.

По думите на Федерик Венсан ЕК винаги е подчертавала, че за да бъдат тези ключови звена двигатели на реформи, имат нужда от ръководители, които са избрани заради техните професионални заслуги и морални качества и обществото трябва да види това.

„Никой няма интерес от това ключовите ръководители да започват своята работа, обременени от сянката на съмнение. Затова е разочароващо, че ВСС не е съумял да организира работата си по начин, който да избегне противоречиви решения в това отношение“, каза Венсан.

Говорителят съобщи, че ЕК може да излезе с извънреден доклад по всяко време, но към този момент такова решение не е взето.

Още в сряда ЕК отбеляза, че от българските власти зависи дали процедурите, свързани с такива важни избори, ще бъдат проведени по професионалните стандарти. Тези проблеми са част от оценките, които ЕК дава, и ще бъдат разглеждани и в бъдещите коментари.

#Фредерик Венсан #ЕК #говорител #Марк Грей #доклад #съдебна система #главен прокурор #Сотир Цацаров #ВСС #Висш съдебен съвет #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници