Фейсбук зове Плевнелиев да не подписва избора на Цацаров

Фейсбук зове Плевнелиев да не подписва избора на Цацаров
Създател на групата е журналистът Атанас Чобанов от сайта „Биволъ“, който заедно с колегата си Асен Йорданов подаде сигнал срещу Сотир Цацаров във ВСС заради имотна сделка на съпругата му. Скрийншот: БГНЕС
A A+ A++ A

Броени минути след като членовете на Висшия съдебен съвет избраха Сотир Цацаров за новия главен прокурор на Република България вечерта в четвъртък, в социалната мрежа беше създадена отворена група „Президентът Плевнелиев да не подписва избора на Цацаров“.

Нейн създател е журналистът Атанас Чобанов от сайта „Биволъ“, който заедно с колегата си Асен Йорданов подаде сигнал срещу Сотир Цацаров във ВСС заради имотна сделка на съпругата му.

Според процедурата след избора на главен прокурор държавният глава трябва да узакони назначаването му с подписа си.

Призивът е към своеобразно повторение на хода на Росен Плевнелиев при полагането на клетва на избраната за конституционен съдия Венета Марсковска, което президентът блокира с неизпълняването на протоколната си функция да присъства.

За по-малко от час групата срещу избора на Сотир Цацаров събра над 800 участници, а броят им в петък сутринта приближава 1500.

„Изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор от ВСС беше изключително скандален. ВСС създаде недемократични и абсурдни правила за избора, фаворизиращи именно кандидата Цацаров. Данните за зависимостите на Цацаров от олигарси и от изпълнителната власт, данните за съмнителни имотни сделки и данъчни нарушения, както и фактът, че той излъга етичната комисия на ВСС за тях, бяха напълно игнорирани“, пише Атанас Чобанов.

„Призоваваме президента Плевнелиев да не подписва предложението на ВСС за Главен прокурор, за да запази достойнството на България пред Европа“, пише в публикация администраторът на групата.

Кандидатите за главен прокурор на България бяха трима – председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, зам. главният прокурор Галина Тонева и административният ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

Според Конституцията тримата големи в съдебната система, сред които е и главният прокурор, се назначават и освобождават от Президента на Републиката по предложение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за срок от седем години без право на повторно избиране.

Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. Според закона Решенията на Висшия съдебен съвет за назначаване се приемат с тайно гласуване.

Висшият съдебен съвет приема решението за избор на кандидат с мнозинство повече от две трети от членовете си. Така, за да бъде избран някой от кандидатите, той трябва да събере 17 гласа в своя полза. Сотир Цацаров беше избран с 18 гласа.

#Сотир Цацаров #главен прокурор #ВСС #Росен Плевнелиев #Президент на България #Галина Тонева #Борислав Сарафов #Атанас Чобанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници