25 000 домакинства останаха без ток в снежната виелица

25 000 домакинства останаха без ток в снежната виелица
Най-тежко е положението в източната част на страната, където без електричество са около 20 000 клиенти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 25 000 абонати на трите електроразпределителни дружества в България останаха без ток заради усложнената метеорологична обстановка.

Най-тежко е положението в източната част на страната, където без електричество са около 20 000 клиенти, предаде БНР.

Към 16:30 часа абонатите без ток в Югоизточна България, обслужвана от EVN, са повече от 10 000, обясни Петър Константинов от дружеството. Засегнатите селища са около 150.

Не по-малко сложна е ситуацията в Североизточната част на страната, обслужвана от Енерго-про. Там абонатите без електричество са около 10 700, обясни Мартин Мирчев.

„Към настоящия момент без електрозахранване са 47 села, в Добрич са 16 населени места с около 3 000 клиенти, в Шумен са 14 населени места с около 2 600 клиенти, в Търговище са 15 населени места с около 5 200 клиента," обясни представителят на дружеството.

В Западна България, където работи ЧЕЗ, без електричество са около 4 500 абонати, каза Силиян Тополски от компанията.

И трите електроразпределителни дружества са мобилизирали аварийни екити за отстраняване на авариите. Проблемите ще бъдат решени в най-кратък възможен срок, уверяват от EVN, Енерго-про и ЧЕЗ.

Постепенно се нормализира зимната обстановка в Смолянска област. Остават в сила ограниченията за движение на автомобилите с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през всички проходи на областта.

Снежна покривка от 40 до рекордните 70 сантиметра сняг по високите части на планинската област усложни обстановката в региона. Работата на снегопочистващата техника беше затруднена от дебелите преспи. Полицейски патрули бяха разположени на всички проходи и не допускаха преминаване на автомобилите без вериги.

Десетки паднали дървета предизвикаха аварии по електропреносната мрежа и оставиха селища без ток. Средствата за снегопочистване са крайно недостатъчни, оплака се заместник-кметът Бисер Минчев.

Пътищата Варна-Добрич и Варна-Бургас остават затворени заради снегонавявания. През цялата нощ ще продължи разчистването им. Затворени са и пътищата Суворово-Вълчи дол и Суворово-Ветрино. По пътя Дългопол-Айтос има забрана за товарни камиони.

Заради усложнената зимна обстановка в Североизточна България в четвъртък ще останат затворени всички училища на територията на Силистренска област и в разградската община Исперих.

Сливен е в снежна блокада. Ситуацията в цялата област е усложнена от силния вятър, достигащ до 100 километра в час. 20 декември е обявен за неучебен за всички ученици от общините Сливен, Котел и Твърдица, обяснява кореспондентката ни Щилияна Василева.

С изключение на пътя за Ямбол и магистрала „Тракия", всички изходи от Сливен са непроходими. Снегонавявания и лоша видимост от виелицата усложняват обстановката.

Областният и общинският кризисен щаб не спират да изтеглят закъсали хора и автомобили край местността Рамануша, село Калояново, на пътя Сливен-Гурково, жп прелеза при Чинтулово.

Поради скъсване на контактна мрежа бързият влак София-Бургас е спрял на жп гара Гавраилово до отстраняване на повредата.

50 ТИР-а ще нощуват край котленското село Мокрен. Преустановено е движението на тежките камиони по пътя Петолъчката-Котел-Омуртаг до 20:00 часа. Областният управител Марин Кавръков настоява забраната да остане и за нощта.

Без ток заради скъсани електропроводи са селата в района на Старо село и сливенските минерални бани. Паднали стълбове са прекъснали тока в твърдишките села Бобов дол, Сборище и град Шивачево. Спирания на тока има в балканските села Раково и Чаракатунище. Температурите падат, образуват се поледици, вятърът не стихва и пречи на почистващите машини. Призовават се гражданите да не пътуват.

Двудневна ваканция обяви кризисният щаб в Търговищката община Антоново. За един ден се затварят училищата и детските градини и в община Опака. Във ваканция излизат и всички средищни училища в община Търговище, съобщи кметът Красимир Мирев.

На много места в страната има закъсали автомобили и ТИР-ове. Магистралите са проходими и опесъчени с изключение на автомагистрала „Тракия" в частта Карнобат-Бургас. Този участък в момента се почиства, съобщи дежурният в ситуационния център в Пътната агенция Денислав Пейчев. Проходите са проходими при земни условия.

#ток #сняг #Сливен #ЧЕЗ #EVN #Смолян #Търговище #пътна обстановка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници