Протестиращи отново ходиха назад срещу връщане на пушенето в заведенията

A A+ A++ A

Стотина граждани протестираха в неделя в столицата срещу отмяната на пълната забрана за пушене на закрити обществени места.

Протестиращите демонстративно ходиха назад край езерото „Ариана”, за да призоват управляващите „да не връщат България назад” като либерализират тоталната забрана, предаде Дарик.

Противниците на пушенето на закрито провеждат демонстрация за втори път през тази седмица.

В неделя отново те носеха плакати с надписи: „Без дим може, без здраве не може”, „Искаме чист въздух в заведенията”, „Европейци сме и пушим навън”.

Първият протест в четвъртък беше заради гласуването в здравната парламентарна комисия дали да бъде облекчена пълната забрана за тютюнопушене. Депутатите гласуваха предложението и единодушно го отхвърлиха.

В неделя обаче гражданите недоволстваха срещу поправки, обсъждани от икономическата комисия в парламента, които също ще засегнат забраната за пушене на закрито.

Предстои депутатите в парламентарната комисия по икономика да гласува промени в Закона за туризма, които биха изменили правилата за пушене на закрити обществени места.

В събота пък премиерът Бойко Борисов заплаши, че ще си подаде оставката, ако народните представители от управляващата партия гласуват отмяна на забраната.

Президентът Росен Плевнелиев, от своя страна, се закани, че ще наложи вето на закона, ако парламентът приеме поправките в него.

„Не е възможно здравето на тази нация да бъде ръководено от икономиката. Това ще бъде голямо предателство и подмяна на истинските ценности. Нашето излизане е именно, за да представи волята на хората, че здравето трябва да бъде разглеждано от здравната комисия, да е част от Закона за здравето”, заяви Гергана Гешанова от Коалиция „За живот без тютюнев дим”, която е един от организаторите на протеста.

Защитниците на забраната за пореден път опровергаха твърденията на ресторантьорите, че търпят загуби за стотици милиони левове заради това, че не може да се пуши в заведенията.

Социологът Мира Радева, която също беше част от протеста, цитира данни на Националния център за изучаване на общественото мнение, според които едва 16% от пушачите са се отказали от ресторанти, кафенета и нощни барове заради невъзможността да палят цигара в тях.

„Истинската битка за запазване на закона е всъщност да превърнем това поведение, пушенето, в социално неприемливо поведение. Да го изхвърлим от модното поведение на младите хора, които искат да пушат, за да приличат на големите. В момента, в който ние поставим пушача извън заведението, ние поставяме много ясен знак, че това поведение не е красиво. Че то има вредни последици”, посочи тя.

Следващият протест на привържениците на забраната за пушене на закрито ще се проведе във вторник сутринта пред сградата на Партийния дом.

#забрана за пушене #езерото Ариана #София #България #Закона за туризма #Бойко Борисов #премиер #Росен Плевнелиев #президент #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници