НЗОК реимбурсира нови съдови протези

НЗОК реимбурсира нови съдови протези
A A+ A++ A

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще реимбурсира нови съдови протези от 2013 г., съобщи националният консултант по инвазивна кардиология доц. д-р Иво Петров.

Петров не уточни какъв ще бъде процентът на средствата, които НЗОК ще покрие, но припомни, че ендопротезите на аортата, които в голяма част от случаите са животоспасяващи, досега са стрували на пациента по 20 хил. лева, предаде Дарик.

„Говорим за ендопротезиране на аортата, за аневризми в мозъка, за артериовенозни малформации, имаме разбиране от Здравната каса, че тези материали и консумативи трябва да бъдат реимбурсирани и те са включени в един позитивен списък, който от догодина ще бъде реимбурсиран от касата“, каза Петров.

Националният консултант обясни, че аортна дисекация получават между 10 и 13 души на всеки 100 000, което за България прави около 400 пациента на година.

Лекарят сподели, че почти всяка седмица получава обаждания за дисекация на аортата.

„Профилът на пациента с дисекация в България е мъж, работещ, хипертоник, между 40 и 50 г., тоест хора, които са нужни на обществото“, допълни д-р Петров.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници