3 млн. лeва, спестени от домовете за изоставени деца, отишли за заплати в кръвните центрове

3 млн. лeва, спестени от домовете за изоставени деца, отишли за заплати в кръвните центрове
Общият размер на държавното и общинското финансиране за домовете за изоставени деца през 2011 г. е било 65.6 млн. лева при 72.4 млн. лева 2010 г., посочиха от Националната мрежа на децата. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Повече от 3 млн. лева, спестени от домовете за изоставени деца, ще бъдат отклонени за повишаване на заплатите в кръвните центрове, съобщиха от Националната мрежа на децата.

Неправителствената организация твърди, че бюджетът на здравното министерство по пера предвижда персоналът в детските домове да намалее с 460 щатни бройки през 2013 г., предаде БНР.

От Националната мрежа на децата са сериозно обезпокоени, че продължава тенденцията спестените средства от домовете за деца, лишени от родителски грижи, да не се инвестират в дейности за децата, а да се пренасочват.

Според организацията такова отклоняване на средства е имало и през 2011 г.

Общият размер на държавното и общинското финансиране за домовете за изоставени деца през 2011 г. е било 65.6 млн. лева при 72.4 млн. лева 2010 г.

Разликата от закритите домове пък възлиза на 6.600 млн. лева, която е потънала в централния бюджет, отбелязаха от Националата мрежа на децата.

От НПО-то настояват здравното министерство да спазва поетите ангажименти в Националната стратегия за деинституализация, според която освободените от закритите домове пари трябва да бъдат вложени в социални услуги, предотвратяващи изоставането на деца.

#НПО #домове #изоставени деца #Министерство на здравеопазването #пари #бюджет #заплати #кръвни центрове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници