ОПЕК няма да увеличава добива на петрол

ОПЕК няма да увеличава добива на петрол
Министрите от ОПЕК продължиха закритото си заседание, за да решат кой ще бъде следващият генерален секретар на групата. Фавовитите са кандидатите от Саудитска Арабия и от Ирак.. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да увеличава добива на петрол, съобщиха делегати на срещата на върха, провела се в сряда.

С това ОПЕК запазв тавана от 30 милиона барела дневно за добив на петрол, предаде „Ройтерс", на която се позова „Дневник".

Министрите от ОПЕК продължиха закритото си заседание, за да решат кой ще бъде следващият генерален секретар на групата. Фавовитите са кандидатите от Саудитска Арабия и от Ирак.

Иран, който също бе представил свой кандидат, реши да оттегли кандидатурата си и да подкрепи Ирак.

Ирак изпревари Иран и зае второто място по добив на петрол след Саудитска Арабия в ОПЕК, като така започна да тревожи Риад.

По време на срещата двете държави имаха спор по въпроса кой ще поеме отговорността за намаляване на добива, ако цените на петрола, които в момента са около 108 долара за барел,
започнат да спадат.

„Ирак никога няма да намали добива", заяви представителят на страната в ОПЕК Фалах Аламри.

След 20 години война, и граждански междуособици и различни санкции, които се отразиха отрицателно на петролната индустрия, Ирак отказа да намали добива, точно когато е започнал да се възстановява.

„Някои страни, които увеличиха добива си през последните две години, трябва да го сторят. Това е държавен въпрос, а не на ОПЕК", прибави Аламри.

През изминалото лято Саудитска Арабия е повишила добива си до 30-годишен максимум на 10 милиона барела дневно, за да предотврати скока на цените на петрола, след като западните санкции срещу Иран доведоха до намаляване наполовина на петролния добив на страната.

Според саудитските делегати, Ирак не само трябва да допринесе за намаляването на добива, но и да поведе следващия кръг от намаляване на доставките от ОПЕК.

През ноември 12-те страни-членки на ОПЕК са добили близо 800 000 барела петрол дневно над тавана от 30 милиона барела дневно, отбелязаха ДПА и „Дневник".

#Ирак #Иран #Саудитска Арабия #Организация на страните износителки на петрол #ОПЕК #петрол #добив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"