Лошата администрация – най-големият проблем на бизнеса през 2012 г.

Лошата администрация – най-големият проблем на бизнеса през 2012 г.
A A+ A++ A

Най-големият проблем, възпрепятствал бизнеса през 2012 г., е било неефективното административно обслужване, сочи анкетното допитване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

БТПП е провела изследването през ноември сред 100 фирми, членуващи в нея, с цел оценка на условията за бизнес и инвестиране в България през тази година, предаде „Инвестор".

Лошата администрация е била проблем номер едно за 80% от анкетираните фирми. На второ място със 76% са честите изменения в нормативните документи.

Повече от половината от компаниите се оплакват от корупция в публичните институции и конкуренцията от фирмите, работещи в сивата икономика.

Въпреки нарастващата безработица в страната през изминаващата година, намирането на подходящи служители попада на трето място като пречка за фирмите, сочи проучването.

Над 64% от фирмите имат проблеми при намирането на служители с подходящата квалификация и образование.

Членовете на БТПП виждат влошаване през 2012 г. основно в три насоки – таксите, които плаща бизнесът (според 65%), законодателната среда и регулациите (според 52%) и енергетиката (според 48%).

Сборът от процентите надхвърля 100, тай като участвалите в проучването на БТПП са давали по повече от един отговор.

Единствено в инфраструктурата преобладаващата част от бизнеса – 59%, отчита, че има подобрение.

Следват макроикономическата и фискална стабилност на страната и работата на данъчната администрация, но посочени от по-малко фирми (съответно 18% и 14%).

#бизнес #Българската търговско-промишлена палата #БТПП #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници