Светият синод решава дали да приеме разкаялия се Инокентий

Светият синод решава дали да приеме разкаялия се Инокентий
Преди седмица ръководителят на Алтернативния синод Инокентий изпрати молба за покаяние до варненския митрополит Кирил, който ръководи Синода до избора на нов патриарх. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Светият синод трябва да разгледа в понеделник молбата на покаялия се Крупнишки епископ Инокентий.

Преди седмица ръководителят на Алтернативния синод Инокентий изпрати молба за покаяние до варненския митрополит Кирил, който ръководи Синода до избора на нов патриарх.

В писмото Инокентий пише, че се извинява за отделянето си от Българската православна църква (БПЦ) и иска да се върне в нейното лоно.

Той се подписал като Крупнишки епископ Инокентий – сана, който му дава Светият синод през 1998 г., като така официално се отказа от разколническия си сан на Софийски митрополит.

Още най-малко 15 свещеници от Софийската епархия, както и други духовници, които са били част от алтернативния синод на Инокентий, искат да се върнат в Светия синод, предаде „Дневник“.

В неделя наместник-председателят на църквата Кирил Варненски каза, че молбите им ще бъдат разгледани от съответните епархии и митрополити, към които са били преди това.

В края на ноември Светият синод призова отделилите се от БПЦ да се завърнат обратно, а още същия ден Инокентий заяви желанието си да се покае.

Тази седмица Светият синод ще определи и реда за провеждане на изборите за делегати на патриаршеския събор. Те вече са насрочени за 13 януари, а самият избор на наследника на патриарх Максим се очаква на 24 февруари.

#избор #патриарх #митрополит Кирил #БПЦ #Българска православна църква #алтернативен синод #Свети синод #Инокентий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници