0 лв. получава България от „Кремиковци"

0 лв. получава България от „Кремиковци"
700 млн. лв. е станал натрупаният дълг на държавата, за които Европейският съд препоръча да бъдат изискани като непозволена държавна помощ. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Държавата ще си върне 0 лева от 431 млн. лв. помощ за преструктуриране, които отпусна през 1999 г. на металургичния завод „Кремиковци".

В събота се разбра, че държавният дълг вече е стигнал 700 млн. лв с натрупаните лихви, пишес вестник „Труд“.

Ден по-рано съдът на ЕС препоръча на българския съд да изиска тези пари като непозволена държавна помощ.

Синдикът на „Кремиковци“ Цветан Банков заяви, че решението на съда в Люксембург е, че „българските власти са компетентни да преценят дали има или няма непозволена държавна помощ“.

Тъй като става въпрос за финансова помощ, отпусната на България преди присъединяването й към ЕС, Съюзът не може може да се произнесе по нея, обясни Цветанов.

Той добави, че Европейският съд смята, че българските власти могат да я зачислят за непозволена и да я изискат.

„Активите на комбината вече бяха продадени за 300 млн. лв., така че е ясно, че тези пари ги няма, затова по-скоро въпросът е хипотетичен", каза още синдикът на „Кремиковци“.

От министерство на икономиката обявиха в събота, че се запознават със становището и все още не могат да коментират, добавяйки, че съдът трябва да поднови делото, чрез което държавата си изисква тези пари след препоръката на Европейския съд.

През 2011 г. бившият министър на икономиката Трайчо Трайков също бе скептичен, че държавата ще си получи парите, „защото сме след обезпечените кредитори", каза тогава Трайков.

„Решението обаче е аргумент, който елиминира опасността ЕК да започне срещу страната ни процедура за отпускане на нерегламентирана държавна помощ и страната ни да бъде глобена със значителна сума", добави още Трайков.

През този април нкомпанията „Елтрейд къмпани" закупи обявените за продан активи на фалиралото предприятие за сумата от 316 млн. лв.

Парите са обаче няколко пъти по-малко от общата сума на натрупаните дългове на „Кремиковци", която е около 1.5 млрд. лв.

Единствено работниците получават парите си в пълен размер, също НАП и някои от кредиторите, чиито вземания са били обезпечени с активи още преди комбинатът да фалира.

#Европейски съюз #пари #ЕС #преструктуриране #помощ #европейски съд #съд #държава #„Кремиковци" #държавна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници