Български моряк бе спасен от потъващ кораб

Български моряк бе спасен от потъващ кораб
От министерството заявиха, че Демерджиев е в добро здраве, като се позоваха на българското посолство в Хага, тъй като можът в момента е в Холандия. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Българският моряк Тодор Демерджиев е спасен от потънал товарен кораб в Северно море, съобщиха от Министерство на външните работи.

Автовозът „Балтик айс“, плаващ под бахамски флаг, и контейнеровозът „Корвъс Джей“ - под кипърски флаг, са се сблъскали в сряда на около 40-50 км от холандското пристанище Ротердам.

„Балтик айс“ с 24-членен екипаж потънал бързо, като по данни на холандската брегова охрана екипажът е бил от поляци, филипинци, българи и украинци.

Поне четирима души от екипажа  на „Балтик айс“ са загинали, като все още има и такива, които не са открити.

От министерството заявиха, че Демерджиев е в добро здраве, като се позоваха на българското посолство в Хага.

Хеликоптери са извадили още в сряда 13 души от потъналия кораб, които са били на четири спасителни лодки, сред които е бил и българинът. Спасен е и капитанът на кораба, предаде АФП, цитирана от БТА.

По-рано изпълнителният директор на „Морска администрация“ к.д.п. Сергей Църнаклийски заяви пред информационна агенция „Фокус“, че на борда на потъналия товарен кораб е имало само един българин и той е спасен, а близките му са информирани.

До ден-два българският моряк трябва да се прибере, каза пред Maritime.bg управителят на фирмата последник за набиране на морски кадри „Стамко Ейджънси“ к.д.п. Тодор Цонков.

„Балтик ейс“ е плавал от белгийското пристанище Зеебрюге до пристанището Котка във Финландия, а „Корвъс Джей“  от Грейнджмаунт в Шотландия за Антверпен в Белгия.

Контейнеровозът с 12-членен екипаж е понесъл значителни щети при сблъсъка, но на собствен ход се е включил в търсенето на моряците от „Балтик ейс“.

В четвъртък бе подновено издирването на липсващите седем души от екипажа.

Като се има пред вид температурата на водата (10 градуса) и времето, изминало от катастрофата, няма никаква надежда да бъдат намерени оцелели, заявил служител от холандската брегова охрана.

#Северно море #товарен кораб #българин #моряк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници