Час повече сън намалява кръвното налягане

Час повече сън намалява кръвното налягане
Снимка: Архив
A A+ A++ A

Лягането един час по-рано помага за намаляване на кръвното налягане, установиха американски учени.

Според изследването на Медицинското училище на Харвард в Бостън хората, които проявяват първи признаци на високо кръвно налягане, могат да върнат показателите на здравословни нива само за шест седмици, ако спят с час повече, предаде БГНЕС.

В изследването участвали мъже и жени, които редовно спели само по седем часа или по-малко и кръвното им налягане започнало да се повишава.

Учените изследвали 22 мъже и жени на средна възраст, които имали или предхипертония, при която показателите им не били много високи, но нараствали, или били на път да достигнат опасно високи нива.

В период от шест седмици 13 души от групата получили инструкции да удължат съня си, като си лягат един час по-рано от обичайното, а останалите трябвало да се придържат към обичайните си навици. Всички те имали монитори, за да проверяват кръвното си налягане по часовник, и също така се подлагали на изследвания на кръвта и урината.

Резултатите, публикувани във вестника „Джърнал от слийп рисърч“ (Journal of Sleep Research), показали, че хората, които удължили съня си, оставали в леглото поне 35 минути повече от обичайното, заради което средното ниво на кръвното им налягане значително намаляло с между 8 и 14 mmHg.

Ученитя смятат, че малкото количество сън засяга способността на тялото да се справя с хормоните на стреса, което може да увеличи кръвното налягане. Допълнителният сън дори скоро може да бъде предписван като лекарство за високото кръвно.

„Това изследване трябва да се възприема като предупреждение. Но бъдещите изследвания трябва да установят дали увеличаването на продължителността на съня е ефективна стратегия в лечението на хипертонията“, отбелязват учените.

Високото кръвно налягане е причина за половината от всички сърдечни удари и инсулти във Великобритания, пише „Дейли Мейл“, информира БГНЕС.

Липсата на сън и стресовият начин на живот от дълго време се свързват с повишен риск от високо кръвно, но проучването е първото, което доказва, че високото кръвно може да бъде овладяно само като увеличим продължителността на съня.

#Сън #кръвно налягане #излседване #Бостън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници