Софийският панаир на книгата започва във вторник

Софийският панаир на книгата започва във вторник
Софийският международен панаир на книгата започва във вторник за 31-ви път. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

31-то издание на Софийския международен панаир на книгата започва във вторник, съобщиха организаторите.

На официалното откриване ще присъстват столичният кмет Йорданка Фандъкова, и вицепремиерът на Унгария Тибор Наврачич, чиято страна в във фокуса на тазгодишния панаир.

140 ще бъдат българските и чуждестранните изложители, които ще разположат щандове от 1 до 3 етаж на НДК.

От 4 до 9 декември посетителите в НДК ще имат възможност да се запознаят отблизо с литературата и културата на Унгария, Аржентина, Норвегия, Сърбия.

Друг акцент ще бъде европейската мрежа за литература и книги „Традуки", която включва Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия. За пръв път с изложбен щанд ще участва Италия.

Страна почетен гост тази година е Република Унгария. В София ще бъдат представени внушителен брой унгарски книги и книги на унгарска тематика, общо 24 заглавия, отпечатани през 2012 г.

Празникът на унгарската литература се провежда под знака на две значими годишнини, първото от които е 100-годишнината от рождението на писателя-драматург Ищван Йоркен (1912-1979), ненадминатия представител на абсурда, както в пиесите си, така и в своите така наречени едноминутни разкази.

Втората значима годишнина е навършването на 10 години от връчването на Нобеловата награда на унгарския романист Имре Кертес (1929).

Освен новоизлезлите унгарски издания, на щанда на Унгария могат да бъдат открити унгарски книги на български, излезли през последните няколко години, двуезични издания, българска литература в превод на унгарски език, българистика и славистика в Унгария, унгарска художествена литература на унгарски, туристически, кулинарни и фотоалбуми от Унгария.

Само за едни ден, специално за откриването на Международния панаир на книгата в София пристига вицепремиерът на Унгария Тибор Наврачич.

По време на панаира почитателите на книгата ще се срещнат с писатели, преводачи, илюстратори и издатели и ще могат да станат част от събитията, включени в културната програма.

#София #Йорданка Фандъкова #кмет на София #Тибор Наврачич #НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници