Ловчанският митрополит Гавриил бил свързан с ДС

Ловчанският митрополит Гавриил бил свързан с ДС
Макар името на митрополит Гавриил да не излеза при проверката на Комисията по досиетата, отец Касиан се позовава на разказ на вече покойния архимандрит Назарий от манастира в Кокаляне. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ловчанският митрополит Гавриил е бил свързан с Държавна сигурност, твърди игуменът на Копиловския манастир отец Касиан.

Макар името на митрополит Гавриил да не излеза при проверката на Комисията по досиетата, отец Касиан се позовава на разказ на вече покойния архимандрит Назарий от манастира в Кокаляне, информира Дарик.

Още миналата седмица ловчанският митрополит се закани да съди отеца. Игументът категорично каза, че няма лична причина, заради която иска да компроментира и навреди на митрполит Гавриил.

„По отношение на митрополит Гавриил, аз го познавам още от времето на Цветанчо, когато и двамата имахме пориви. Но аз съм запазил най-добри и братски чувства към него и сега в момента", каза отец Касиан

Той категорично заяви, че няма да дели нищо лично с митрополит Гавриил. „Нищо,. Просто братче. Бих го прегърнал и сега, ако е тук. С най-добри чувства към него", сподели той.

Още преди време монасите от манастира обявиха, че не са част от Българската православна църква (БПЦ), поискаха да се регистрират отделно, но това не се случи.

#митрополит Гавриил #Държавна сигурност #игумен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници