Поетът Николай Колев заплаши със съд шефа на Първо РПУ

Поетът Николай Колев заплаши със съд шефа на Първо РПУ
Поетът беше задържан пред парламента, след като опита да хвърли развален домат по сградата на Народното събрание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поетът-дисидент Николай Колев – Босия заплаши със съд началника на Първо РПУ в София заради ареста му на 20 ноември.

Поетът беше задържан пред парламента, след като опита да хвърли развален домат по сградата на Народното събрание.

Той възнамерява да заведе дело за „морални, материални щети, за физически тормоз, за неизпълнение на закона", предаде БГНЕС.

„Не ми направиха медицински преглед, въпреки че аз имам хронични болести. Все пак съм човек на възраст. Имам високо кръвно, имам диабет, имам един инфаркт прекаран. Отказаха ми медицински преглед. И когато аз настоявах на четвъртия час някъде дойде една лекарка, премери ми кръвното и се оказа, че е 190 на 110. При това положение, аз изобщо не трябваше да влизам в килия или ако бяха го измерили – нямаше да ме вкарат в килия. Въпреки това те ми нарушиха правото," разказа Николай Колев – Босия.

Той заяви, че му е бил отказан и достъп до телефон, за да се обади на близките си и да ги предупреди, отказано му е и обаждане на адвокат.

Освен това при арестуването му никой от полицаите не се представил, макар да бил длъжен по устав.

Босия разказа, че е бил арестуван от 10-15 полицаи, но на място е имало общо над 40.

„Аз искам да видя и тази заповед за изпращането им там – на какво се основава. След като аз съм им пратил една седмица преди това моя протест и какво ще правя, те имаха достатъчно време да потърсят контакт с мен и от институциите, и от МВР, и от прокуратурата, тъй като аз написах, че ще отида сам да протестирам. Ще питам тези пари, които са дадени там, откъде са ги взели и кой сега ще ги поеме тези финанси," разказа още поетът.

Николай Колев предупреди за протеста си чрез своя блог, в който публикува отворено писмо до председателя на НС, президента, министър-председателя, ВСС и директорите на БНР и БНТ.

„На 20 ноември (вторник) ще закупя от пазара 6 (шест) развалени домата и ще ги разпределя по един за шестте институции, към които съм се обърнал. В 10:00 часа ще бъда пред Народното събрание, където ще хвърля един домат по фасадата, с което ще изразя протеста си срещу липсата на ориентация, професионализъм и патриотизъм при изготвяне на законите. Ще запратя домата протестирайки срещу лошите текстове на законите, носещи само нещастия на обществото и отделния български гражданин. Законът трябва да бъде обществено полезен, а не изработен срещу човека," написа тогава Николай Колев – Босия.

„След това ще отида пред президентството и ще запратя по фасадата му следващия домат. Той ще бъде срещу нищоправенето от страна на президентската институция, наведената поза при среща с представители на великите сили и назначението на отрепки за дипломати. Срещу безкритичното отношение при подписването на укази за влизането на законите в сила," продължава отвореното му писмо.

„Третият домат ще бъде хвърлен срещу сградата на МС заради цялостната му политика и действията му срещу обществото и националните интереси," пише още поетът, като се заканва да хвърли останалите домати по другите три институции.

#Николай Колев #Босия #Николай Колев - Босия #арест #домат #МВР #НС #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници