Издател на „Икономедиа”: Издателската работа е неблагодарна

A A+ A++ A

Независимата журналистика не може да бъде купена, заяви един от издателите на „Икономедиа” Тедор Захов.

„Издателската дейност е неблагодарна работа, особено когато се опитваш да правиш максимално обективна журналистика”, каза Захов в началото на седмата годишна среща на бизнеса с правителството, традиционно организирана от вестник „Капитал".

В петък стана ясно, че българският клон на гръцката „Алфа банк" иска да придобие контрола над дружеството „Икономедиа", което издава „Капитал", „Капитал Дейли” и онлайн изданието „Дневник”, заради неуредени финанси.

До това се е стигнало, след като „Икономедиа" не е успяла да погаси задълженията си към банката, където са заложени активите на печатните му издания, включително „Капитал" и „Дневник", както и на интернет сайтовете и централата на дружеството.

От Съвета на директорите на „Икономедиа" обявиха, че са изненадани от решението на „Алфа банк" и към момента на подаване на иска дружеството е изплатило на банката всички дължими суми.

При откриването на срещата между бизнеса и правителството Теодор Захов изрази увереност, че догодина ще открие осмата такава, предаде Дарик.

Издателят подчерта, че „когато проблемите в системата вече нямат нужда от посочване" и „когато обективната и проверена информация спре да бъде ценност", „Капитал" ще спре да излиза".

По думите му голямата цена на случващото се около медията се плаща от неговия съдружник Иво Прокопиев, но бе категоричен, че „независимата журналистика не може да бъде купена".

„Въпросите накъде ще върви България, накъде ще върви нейната среда, накъде ще върви бизнесът, накъде ще се развива обществото, ще бъдат надълго и нашироко дискутирани през днешния ден. Надявам се да намерим отговори, да чуем отчети и също така твърди ангажименти", каза Захов.

„Независимата журналистика обаче не може да бъде купена. Зад това мнение стоим ние, нашите принципи и вашата подкрепа. Фактът, че всички вие днес сте тук, за нас означава много, за нас означава, че вие цените, уважавате и ще продължавате да уважавате и цените това, което ние правим. А ние го правим за българското общество. Да се поддържа медия в България никак не е лесно, това е неблагодарна работа, особено когато издателите, целите и екипите на медията се опитват да бъдат максимално независими и обективни. Плаща се висока цена. Без да се притеснявам мога да кажа, че огромната цена на това нещо плаща моят съдружник във вестника Иво Прокопиев. Крайно несправедливи неща се случват", каза Захов.

#Теодор Захов #Икономедиа #Алфа банк #Дневник #Капитал #Иво Прокопоиев #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници