Здравната каса поема спешната помощ на хората без осигуровки

Здравната каса поема спешната помощ на хората без осигуровки
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и директорът на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поема от 2013 г. спешната помощ, реанимацията и анестезиологията на хората, които не са здравноосигурени, заяви директорът на НЗОК Пламен Цеков.

Министерството на здравеопазването ще възстановява на болниците сумите, които изхарчат за тези, които не са си плащали осигуровките. Ведомството е заделило 5 млн. лв. за лечение на хора без здравна осигуровка.

Лечебните заведения нямат право да връщат тези пациенти, но не получават пари за тези прегледи и така трупат дългове.

По данни на Националния осигурителен институт към декември 2012 г. здравно неосигурените в България са едва 1.6 млн. души.

След Нова година Касата поема не само спешната помощ, но и всички интензивни грижи и за здравноосигурените, които досега се покриваха от държавния бюджет, каза още д-р Цеков пред в. „Монитор“.

Той  уточни, че за тях са предвидени 40 млн. лева, което е с близо 1.5 млн. отгоре.

От догодина НЗОК ще поеме и по-висок процент от скъпоструващите консумативи и импланти, които сега са за сметка на болните.

Здравата каса ще ги договаря с вносителите и производителите, за да бъде облекчен българският пациент, каза още д-р Цеков.

„В момента покриваме всичко в инвазивната кардиология – клапи, протези, стентове. От години касата заплаща и една сума за тазобедрени стави – 1080 лв. Миналата година са поставени 5000 такива стави по каса. През 2013 г. обаче ще заплащаме тазобедрените стави на 100% и пациентите няма да доплащат нищо“, обясни управителят на НЗОК.

Занапред лечебното заведение ще поръчва съответното медицинско изделие при доставчика, медицинският екип ще го поставя на пациента, след това болницата се отчита на Здравната каса, която ще превежда парите направо на доставчиците.

#Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Пламен Цеков #здравни осигуровки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници