Журналист съди премиера Борисов за полова дискриминация

Журналист съди премиера Борисов за полова дискриминация
И при откриването на новото кръстовище на две нива при Телевизионната кула в сряда премиерът Бойко Борисов странеше от погачата, като остави ритуала в ръцете на кмета Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Журналистът от телевизия СКАТ Велизар Енчев съди премиера Бойко Борисов за дискриминация на полова основа.

В оплакването си до Комисията за защита от дискриминация телевизионният водещ изразява възмущение от това, че министър-председателят храни в устата младите жени и момичета, които му поднасят питка при откриването на различни обекти, предаде бТВ.

Велизар Енчев смята, че поведението на Бойко Борисов е унизително за дамите.

Той е проследил навика на премиера през последните три години и е предоставил на комисията доказателства: снимки и репортажи от новините. На някои от тях се вижда как премиерът пъха в устата на момиче парче питка, след което го потупва по бузата.

„Лично според мен това е грубо нарушение на правата на човека, дискриминация на полова основа, нехигиенично и неестетично действие," коментира журналистът.

Освен това той смята, че с поведението си Бойко Борисов е нарушил закони и коментира, че глобата може да стигне и до 3000 лв.

Според водещия на телевизия СКАТ, премиерът нарушава и българската традиция. При поднесена погача, гостът винаги трябвало да я опита. Отказването да поемеш този дар от домакина било груба обида към него и показвало високомерие от гостуващия.

Досега обаче няма жена, която да се е оплакала, и поне не личи дамите да виждат нищо смущаващо в действията на премиера, коментира бТВ.

Въпреки това, очевидно разбрал за сигнала на журналиста, Бойко Борисов е спрял изобщо да отчупва от питките, когато реже ленти.

Телевизията излъчи кадри, в които той кара регионалния министър Лиляна Павлова да го прави с думите: „Вземай ти, че ме съдят за такова..."

Делото в Комисията за защита от дискриминация тепърва ще бъде гледано.

През 2009 г. срещу Бойко Борисов, който по това време беше кмет на София, беше разглеждано друго дело в комисията. То бе заведено от клуба за активна политика на БСП-Бургас заради негово изказване, че „всички в БСП са без морал".

В жалбата си социалистите твърдяха, че Борисов ги е дискриминирал по политически признак. Комисията му състави акт и постанови да се извини на засегнатите. Той обаче отказа да го направи и му беше наложена парична глоба.

#телевизия СКАТ #Велизар Енчев #Бойко Борисов #премиер на България #дискриминация #Комисия за защита от дискриминация #Лиляна Павлова #БСП #КЗД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници