ЕК превела на България половината пари от еврофондовете

ЕК превела на България половината пари от еврофондовете
Бих посъветвал правителството да не бави исканията си за осребряване на фактурите през 2013 г. и да ги изпрати възможно най-рано, съветва Ивайло Калфин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия е превела на България близо 208 млн. евро по проекти, финансирани чрез структурните и Кохезионния фонд.

Европейската комисия дължеше на България 400,2 млн. евро, а с превеждането на последната сума неразплатените фактури към 26 ноември 2012 г. остават 192,3 млн. евро.

Такъв разчет показа справка, предоставена в сряда на Комисията за бюджети на Европейския парламент, чийто председател е българският евродепутат от ПЕС Ивайло Калфин.

Плащанията по одобрени фактури са били задържани заради недостиг на средства в европейския бюджет.

Напълно са издължени плащанията по Европейския фонд за регионално развитие. По Кохезионния фонд остават непокрити задължения за 148,1 млн., а по Европейския социален фонд - 44,2 млн. евро.

Европейската комисия е направила плащания и към всички страни членки общо в размер на 7 млрд. евро. След преводите в общата хазна на съюза са останали едва 459 млн. евро.

Дупката в бюджета на ЕС за 2012 г. остава над 6,5 млрд. евро, след като на 12 ноември преговорите за неговата актуализация бяха прекратени заради отказа на страните членки да се съгласят с нея.

Европейската комисия поиска допълнително 8,9 млрд. евро (8,3 млрд. от тях по структурните и Кохезионния фонд), за да разплати фактурите, идващи от страните членки за изпълнени проекти, съфинансирани чрез европейските фондове и програми.

„Европейската каса е празна и ако не се постигне споразумение за бюджета за тази и за следващата година, положението с разплащането на проекти ще е още по-тежко. В тази ситуация бих посъветвал правителството да не бави исканията си за осребряване на фактурите през 2013 г. и да ги изпрати възможно най-рано, преди парите да са свършили“, коментира Ивайло Калфин.

#ЕК #бюджет на ЕС #Ивайло Калфин #евродепутат от ПЕС #еврофондове #Кохезионен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници