Половината от получаващите българско гражданство са македонци

Половината от получаващите българско гражданство са македонци
От началото на годината досега са издадени 15 015 указа за получаване на българско гражданство, от които македонците, придобили българско гражданство, са 6366. Снимка: openparliament.net
A A+ A++ A

Половината от чужденците, получили българско гражданство от 2007 г. насам, са македонци, сочат данните на Министерството на правосъдието.

От началото на 2012 година в Министерството на правосъдието са заведени 9368 преписки за получаване на българско гражданство от македонци, посочва БТА.

От началото на годината досега са издадени 15 015 указа за получаване на българско гражданство, от които македонците, придобили българско гражданство, са 6366, показва справката.

Според данните над 11 000 македонци са получили българско гражданство през миналата година, допълва Дарик.

Тази тенденцията се е запазила и през предходната 2010 година, когато над 10 500 човека от Македония са придобили българско гражданство, коментира за БТА директорът на дирекция „Българско гражданство“ в Министерството на правосъдието Катя Матева.

Според данните през тези две години (2010 г. и 2011 г.) най-много македонци са получили българско гражданство.

През 2005 г. са издадени 6592 указа за получаване на българско гражданство, от които 2425 са на македонци.

Постепенно цифрата расте с по около 500 човека на година до 2010 година, когато получилите българско гражданство македонци са вече почти два пъти и половина повече.

Статистиката сочи, че през 2005 година са заведени 23 200 преписки за получаване на българско гражданство от чужденци, като от тях 7577 са от македонци.

Съществен спад се забеляза през 2009 г., когато македонските граждани, които искат българско гражданство, са едва 1555 души.

Големите разлики от Министерството на правосъдието обясняват с редицата чакащи преписки, които са се натрупали през годините, но уточняват, че постепенно проблемът е бил преодолян.

Катя Матева коментира още, че от чужденците основно македонците, кандидатстващи за българско гражданство, притежават удостоверение за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина и това улеснява процедурата.

Фактът, че Македония е съседна държава, също обяснява интереса на многото кандидатстващи, посочи Матева.

#българско гражданство #македонци #Министерството на правосъдието #Македония #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници