САЩ искат да запазят 10 000 войници в Афганистан след 2014 г.

САЩ искат да запазят 10 000 войници в Афганистан след 2014 г.
САЩ и Афганистан започнаха на 15 ноември решаващи преговори за статута на американските сили, които ще останат в страната след изтеглянето на бойните сили на НАТО през 2014 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Администрацията на американския президент Барак Обама иска да запази около 10 000 американски войници в Афганистан след официалния край на бойните операции, предвиден за 2014 г.

Позовавайки се на неназовани високопоставени официални лица, вестник „Уолстрийт джърнал“ посочва, че планът отговаря на препоръките на генерал Джон Алън, командващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан, който е предложил да останат между 6000 и 15 000 войници, предаде „Дневник“.

Около 67 000 американски вoйници са разположени сега в Афганистан наред с 37 000 войници от международните сили и 337 000 афганистански войници и полицаи от Афганистанските национални сили за сигурност.

Анализатори, запитани от вестника, обаче смятат, че тренировъчната и контратерористичната мисия изисква много по-голям брой американски войници, може би до 30 000.

САЩ и Афганистан започнаха на 15 ноември решаващи преговори за статута на американските сили, които ще останат в страната след изтеглянето на бойните сили на НАТО през 2014 г. Вашингтон  подчертава, че не се стреми към постоянни бази в Афганистан.

Според изданието афганистанският президент Хамид Kарзай е готов да приеме присъствието на американски войници  след 2014 г., ако бъдат изпълнени основните му искания, главното сред които е американските войници да може да бъдат съдени от афганистански съдилища.

#САЩ #Афганистан #войници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници