Пациентите няма да доплащат за скъпоструващи лекарства

Пациентите няма да доплащат за скъпоструващи лекарства
Преди дни собственици на аптеки и пациентски организации изразиха тревогата си, че според подготвян договор между БФС и НЗОК ще се наложи пациентите да доплащат повече за лекарствата си, отпускани от Касата. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Няма да се наложи пациенти да доплащат повече пари за скъпоструващи лекарства, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

В понеделник Костов беше среща с представители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Българския фармацевтичен съюз (БФС), предаде БТА.

Преди дни собственици на аптеки и пациентски организации изразиха тревогата си, че според подготвян договор между БФС и НЗОК ще се наложи пациентите да доплащат повече за лекарствата си, отпускани от НЗОК.

„На днешната среща този текст от договора отпадна“, каза още Костов.

Скандалът за цените на лекарствата се разрасна в края на миналата седмица. Подготвяният договор между БФС и НЗОК предвиждаше пациентите да доплащат за скъпоструващи лекарства с до 30% повече, отколкото досега.

Според проекта отстъпката, която сега се прави от фармацевтичните производители, щеше да се разпределя пропорционално между Касата и пациента.

Сегашните правила гарантират, че ако едно скъпоструващо лекарство не се реимбурсира изцяло от Здравната каса, отстъпката се поема от производителите.

В договора остава лимитът, който БФС залага за обслужване на рецепта - 8 минути, но Костов твърди, че ако има подобен лимит, то той трябва да бъде намален.

„При първите сигнали от пациенти, че са отпратени от аптека поради достигане на лимита за брой рецепти на час, ще атакуваме договора, за да отпадне и този текст“, каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Новите стандарти за обслужване на рецепти в аптеки предвиждат за период от 15 дни един магистър-фармацевт, назначен на осемчасов работен ден, да обслужва не повече от 660 рецепти.

#Станимир Хасърджиев #НЗОК #БФС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници