Дядо Йосиф: Митрополитите са добри, не заслужават наказания!

Дядо Йосиф: Митрополитите са добри, не заслужават наказания!
Дядо Йосиф също не присъства на първите заседания на Светия синод поради ангажименти в чужбина. Снимка: Монитор
A A+ A++ A

Митрополит Йосиф, отговарящ за българските епархии в САЩ, Канада и Австралия, заяви, че ще се бори най-много с това да не бъде наказан никой от владиците.

Дядо Йосиф също не присъства на първите заседания на Светия синод поради ангажименти в чужбина.

Митрополитът, който вече заяви, че не би приел да стане патриарх заради агентурното си минало, потвърди, че не е кандидат, предаде БГНЕС.

„Като дойде времето, ще си подам своето писмо, но в същото време Светият синод решава. Ако ви кажа за моето житие-битие досега – аз нито съм искал да отида в Америка, нито съм искал втори мандат, нито трети, нито четвърти, нито да бъда избран за митрополит на САЩ, Канада и Австралия. Обаче ето – 30 години съм там не по желание, а по послушание и по служение“, каза той.

Митрополит Йосиф беше категоричен в понеделник, че ще се бори най-много да няма наказания.

„Защото всичките наши събратя са добри и като се изясни това положение, че всичките сме длъжни да бъдем на заседание, ако те не се вслушат, аз нося името на дядо Екзарх Йосиф, който са го питали: Ако те не послушат, ще ги молим, ако пак не послушат, пак ще ги молим, ако пак не послушат, пак ще ги молим отново и отново“, посочи той.

Митрополит Йосиф, който стана първият духовник, покаял се за агентурното си минало, заяви още, че не може да каже дали досиетата са развалили отношенията в Синода.

Той посочи, че не е бил тук, и припомни своето предложение, в което никой не се е вслушал.

„Въпросът не е емоционален, въпросът е сериозен и за да имаме едно мнение, от което, разбира се, и Светият синод да излезе с едно становище, ние трябва да направим това, което аз предложих“, каза той.

Митрополит Йосиф предложил тримата владици, които нямат досиета с председателството на дядо Максим, заедно с други юристи, да помолят комисията да им даде всички досиета на всички 11 митрополити и да се разгледа професионално дали има нарушени догми или на каноните, има ли доноси.

Той отказа да посочи категорично дали би подкрепил евентуална кандидатура на единствения митрополит без досие, който отговаря на уставните изисквания за патриарх – Ловчанският владика Гавриил.

Митрополит Йосиф посочи отново, че следващият патриарх на Българската православна църква трябва да е анализатор.

„Ако св. патриарх Евтимий беше исихаст, ако дядо Кирил – блажена му памет, беше академик, ако дядо Максим беше аскет, новият за мен трябва да бъде анализатор“, каза той.

В средата на миналата седмица Светият синод призова митрополитите Григорий, Игнатий и Николай да участват в Зимната синодална сесия.

Тогава се припомни уставът, според който митрополитите не могат да откажат участие в заседанията на синода по причини, които не са признати за уважителни.

При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание, посочиха от Светия синод.

#митрополит Йосиф #САЩ #Канада #Австралия #Светия синод #Америка #Екзарх Йосиф #патриарх Максим #митрополит Гавриил #Патриарх Евтимий #митрополит Игнатий #митрополит Николай #митрополит Григорий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници