Плевнелиев – първи приятел на БАН

Плевнелиев – първи приятел на БАН
Новоизбраният президент Росен Плевнелиев (ляво) и председателят на БАН акад. Никола Съботинов (дясно) се срещнаха в понеделник, 12 декември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската академия на науките има категоричната позиция на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, че за в бъдеще не бива да бъде изненадвана повече с орязване на бюджета.

Това заяви Плевнелиев по време на срещата си в понеделник с председателя на БАН акад. Никола Съботинов, предаде БГНЕС.

По думите на Плевнелиев трябва да се намерят още 14 млн. лева до средата на следващата година, които са жизнено необходими на Академията, за да продължи своята дейност.

„Гарантирам, че тригодишната програма (2012–2014 г.), която БАН представи днес, има ясни приоритети“, каза още той.

„Искаме да има устойчивост на системата, а тези приоритети да бъдат интегрирани в програмата Европа 2020“, посочи новоизбраният президент.

Сред приоритетите той изброи иновациите, индустриите с висока добавена стойност, електронното правителство и други.

Според Плевнелиев науката се състои от дългосрочни проекти и те трябва да бъдат дългосрочно стабилни и финансирани.

По думите му от правителството са обещали в унисон с интересите на БАН Академията да разшири своята финансова обезпеченост, участвайки в европейски проекти и в публично-частни партньорства.

„Планира се нарастване около 40% на годишна база на средствата от други източници на фона на това, което получаваме от държавата“, уточни акад. Съботинов.

Плевнелиев обясни, че БАН среща трудности в участието в проекти по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, и българската държава ще направи всичко възможно да подкрепи Академията, за да й бъде осигурено съфинансирането от 35% за участието й в тези проекти.

По отношение на 14-те милиона той добави, че в разговори с Министерство на финансите ще се уточни как да се намерят тези средства, които няма да бъдат самоцелни, а ще бъдат обвързани с работата по 3-годишната рамка, която му е била връчена днес от акад. Съботинов и която програма де факто ще обезпечи тези пари.

„Имаме директна връзка за комуникация с БАН, ще имаме още срещи, за да може науката в България да има достойно бъдеще“, обеща новоизбраният президент.

След срещата Росен Плевнелиев благодари на акад. Съботинов, че Академията го е посрещнала без черни знамена.

#Росен Плевнелиев #акад. Никола Съботинов #БАН #Българска академия на науките #Министерство на финансите #Европа 2020 #Плевнелиев #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници