Батакчани искат църквата-костница да стане музей без литургии

Батакчани искат църквата-костница да стане музей без литургии
В своя декларация преди време Пловдивският митрополит Николай заяви, че в църквата „Св. Неделя“ в Батак богослуженията никога повече няма да спрат. Снимка: pravda.bg
A A+ A++ A

Близо 900 души от Батак се подписаха под писмо до наместник-председателя на Светия синод митрополит Кирил да се прекратят богослуженията в църквата-костница „Света Неделя“ в града.

В понеделник Синодът провежда поредното си заседание от зимната сесия.

Веселин Станков – секретар на културно-историческото дружество „Будител“, обясни по БНР защо се подновява искането за спиране на службите в храма.

„Старата църква в Батак трябва да остане паметник на свободата и музей с възпитателни функции, и собствеността на този храм винаги е била общонародна, държавна. Работихме в архивите и по документи установихме, че още през 1915 батакчани заявяват пред министъра на просвещението тогава, че желаят църквата-костница в Батак да бъде обявена за музей“, обясни Станков.

В своя декларация преди време Пловдивският митрополит Николай заяви, че в църквата „Св. Неделя“ в Батак богослуженията никога повече няма да спрат.

Според него пред мощите на Светите баташки мъченици ежедневно ще се отслужват вечерня, утреня и Божествена света литургия по начина, предписан от каноните на Едната Свята Вселенска и Апостолска църква.

В тази църква Светите тайнства венчание и кръщение няма да се извършват, заявява митрополитът.

Неговата декларация е, както пише той: „Във връзка с продължаващата дискусия около статута на църквата „Света великомъченица Неделя“ в гр. Батак („Баташката църква“), ненужно подстрекавана от заинтересовани кръгове“.

#Батак #Светия синод #митрополит Кирил #митрополит Николай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници