Имамът на Сърница: Не ние, а политици нагнетяват етническа омраза

Имамът на Сърница: Не ние, а политици нагнетяват етническа омраза
Мутлу е един от обвиняемите по делото заразпространение на радикален ислям, което се води в Пазарджик. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Нашите проповеди са актуални, ние гледаме да сме актуални според сезона и времето и да насочваме хората към добро, заяви имамът от Сърница Саид Мутлу.

„Това ни е принцип и никога не се стремим да подтикваме хората към лошо, както ни обвиниха“, каза още той пред БГНЕС.

Мутлу е един от обвиняемите по делото за разпространение на радикален ислям, което се води в Пазарджик и продължава в сряда.

„Никой не може да го докаже и покаже това, за което ни обвиниха. То е за проповядване на антидемократична идеология. Много широко понятие е това. Обвинението е по член 108, по който са съдили едно време дисидентите. Антидемократична идеология означава, че едва ли не ще правим преврат и ще сменяме властта“, каза Саид Мутлу.

„Другият член е за насаждане на етническа омраза, демек сме говорили срещу християните. Или срещу друговерците, че не трябва да ги зачитаме. Точно обратното, винаги сме говорили, че трябва да бъдем толерантни и да спазваме правата на всеки един. Нашата религия държи изключително много на човешкото отношение към всеки – дори към животните, какво остава за хората, които са създания на Аллах и всеки човек има достойнство, право на живот, на чест. Основните човешки права са застъпени в Корана. Ние нямаме никакво основание да се мразим и да се убиваме, това сме го доказали от векове със съвместно съществуване. Някой сега иска да намери нещо, което го няма“, добави той.

„Надяваме се за справедливост и Аллах е със справедливите. Ние нищо лошо не сме извършили, още по-малко към държавата. Взеха ми книгите, аз съм завършил ислямски университет в Медина и имам голяма библиотека на арабски. Взеха ми всички книги, може би 600-700 книги, откараха ги в Пазарджик и ме извикаха след месец да си ги взема, защото нямат капацитет да ги четат. Взеха ми после само пет книжки, избраха ги по кориците, по красота, компютър, телефони, пари, документи взеха – имам предвид лекции на български, проповеди на български. Аз говоря на хората на български, не на арабски. Всичко ми върнаха, не намериха нищо антидемократично. Обвиненията са по думите на някакъв свидетел 003, който не е присъствал, но предполагал“, продължи имамът.

Той е категоричен, че все още вярва в българското правосъдие и се надява да не се разочарова.

„Аз съм роден в Сърница, тук съм учил, казарма съм служил, служил съм на тази държава, винаги съм бил добросъвестен и изведнъж те изкарват едва ли не престъпник и враг на тази държава и ти не си дал повод по никакъв начин. Ако погледнем за антидемократично говорене, има хора в парламента – и депутати, и партии, които явно говорят за омраза и нагнетяват етническо напрежение. Явно за тях не важи този член, а на нас откъде намериха, че сме антидемократични и всяваме омраза, има нещо като двоен аршин. И това е обидното, че винаги сме виновни за нещо ние, мюсюлманите“, казва имамът.

„Не се гледа на реалните проблеми, които имаме. Безработицата, безпаричието. Основният поминък на хората тук са картофопроизводство и обработка на дървен материал. Това е основното, с което са занимават може би 90% от хората в Сърница. Миналата година добивът на картофи беше много добър, но ни изкупиха картофите по 10-15 стотинки. Хората се възмущаваха, протестираха, почти никой не обърна внимание на този наш проблем. Целият регион е така“, обясни Саид Мутлу.

„Миналата година промениха закона за търговете на дървения материал – централизираха ги. И оттук хората се дигнаха да протестират в София. Никой не обърна внимание на тези 200-300 души. Дори министърът на земеделието не излезе да види какво искат тези хора. Търсим някакви дребни неща, такъв интерес. От една страна, това е обида за нас, но от друга, такава реклама ни направиха. Каузата ни е общочовешка, хуманна, аз проповядвам от 20 години – това, което съм говорил, ще продължавам да го говоря“, завърши имамът на Сърница.

#Саид Мутлу #имам #Сърница #Пазарджик #радикален ислям #Корана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници