Светият синод провежда ново заседание от зимната сесия

Светият синод провежда ново заседание от зимната сесия
От 14-те митрополити на БПЦ на заседанието на синода на 14 ноември не присъстваха шестима. Снимка: Българска патриаршия
A A+ A++ A

От 10:00 часа в Синодалната палата започва заседание на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ), което е част от зимната сесия на Синода, започнала на 14 ноември.

Светият синод реши на 14 ноември, че крайният срок за организирането на патриаршеския избирателен събор е до 6 март 2013 г. – четири месеца след кончината на Негово Светейшество. Патриарх Максим почина на 6 ноември на 98 години.

От 14-те митрополити на БПЦ на заседанието на синода на 14 ноември не присъстваха Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Врачанският митрополит Калиник, Западноевропейският митрополит Симеон и Американският митрополит Йосиф.

На 16 ноември Светият синод реши да изпрати писма до митрополитите, за да ги призове да участват в следващите заседания от зимната сесия, които ще продължат до 19 декември, припомня Дарик.

След избирането на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ до избора на патриарх, Пловдивският митрополит Николай в отворено писмо обяви, че се оттегля от заседанията на синода за 40 дни, в които ще се отдаде на „молитви и размисли“.

В писмото си той оспори избора на митрополит Кирил за наместник-председател.

Съгласно чл. 54 от устава на БПЦ митрополитите не могат да откажат участие в заседанията на Синода по причини, които не са признати за уважителни.

„При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание“, заявиха преди време от Светия синод.

#Синодалната палата #Светия синод #Българската православна църква #БПЦ #патриарх Максим #митрополит Николай #митрополит Григорий #митрополит Игнатий #митрополит Калиник #митрополит Симеон #митрополит Йосиф #митрополит Кирил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници