БСП: България усвоява едва 35% от евросредствата

БСП: България усвоява едва 35% от евросредствата
Според Петър Димитров (на снимката), по данни на Европейска комисия, България е на 25-то място по усвояване на средства от фонда за регионално развитие. Снимка: БСП
A A+ A++ A

България е усвоила едва 35% от договорените до края на 2013 г. средства, при средна усвояемост за останалите държави в Европейския съюз от близо 50 на сто.

Данните обяви в Силистра народният представител от БСП Петър Димитров, който заедно със съпартийците си Антон Кутев и Явор Куюмджиев са на обиколка в Силистренска област.

Пред граждани те коментираха и темата за предстоящия референдум, предаде Дарик.

Според Петър Димитров, по данни на Европейска комисия, България е на 25-то място по усвояване на средства от фонда за регионално развитие, на 26-то място – от социалния фонд и на 12-то място от 15 държави, получаващи средства от Кохезионния фонд.

Той определи като несъстоятелни приказките на премиера Бойко Борисов, че Европейският съюз ще отпусне още пари за България, след като има опасност да бъдат изгубени част от договорените до края на 2013 г. средства.

„Най-тревожното е, че самата ЕК е стигнала до извода, че не можем да усвоим дори отпуснатите. Затова приказките, че искаме и ще ни отпуснат повече пари са несъстоятелни", посочи Димитров.

От своя страна Антон Кутев обяви премиера за „лъжец", тъй като е наясно с информацията.

„Това означава, че Бойко Борисов последователно и пристрастено лъже. Това, че се проваля в усвояването на евросредствата, мога да го разбера, но не мога да разбера, ако се проваля и последователно да лъже. Моралните очаквания на гражданите не отговарят на личностната характеристика на човека", коментира още Кутев.

БСП категорично застава зад референдума и ще убеждава хората да гласуват с „да", обяви председателят на енергийната комисия в ръководството на БСП Явор Куюмджиев.

Социалистите подготвят своя информационна кампания по енергийните проблеми на страната, а в деня на вота ще правят паралелно допитване за АЕЦ „Белене".

Куюмджиев припомни, че на практика договорът с фирмата изпълнител на „Белене" не е прекратен, тъй като е заведен иск срещу България в Арбитражния съд в Париж.

„Не само, че искът е предявен, а е и приет за разглеждане по същество. Очаква се всеки момент да се насрочи делото. Практиката на съда е да се насрочва в рамките на 6 месеца от приемането на иска по същество, което може да съвпадне с изборите", заяви той.

През почивните дни червените депутати се срещнаха с граждани в общините Ситово, Силистра и Тутракан, като обещаха, че до края на годината ще посетят и останалите четири общини в областта.

В Силистра младежи дискутираха на тема „Искам работа". Като символ на недоволството си от безработицата те направиха книжни самолети от копия на дипломите си и ги хвърлиха в река Дунав.

#България #Европейския съюз #евросредства #БСП #Петър димитров #Антон Кутев #Явор Куюмджиев #Кохезионния фонд #Силистра #Европейската комисия #Бойко Борисов #премиер #АЕЦ „Белене" #Париж #референдум #Ситово #Тутракан #река Дунав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »