Проф. Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте децата си!

Проф. Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте децата си!
A A+ A++ A

Коклюшът е най-опасен до поставянето на първата ваксина при новородените. Семействата, които очакват майката да се върне с новороденото, трябва също да бъдат ваксинирани. Това каза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Хора, ваксинирайте си децата“, призова професорът.

Той поясни, че световната практика е бременните след шестия месец да се ваксинират. Жените може да си поставят ваксина и преди забременяването.

Кантарджиев допълни, че до 40 дни е най-добре бебето да бъде само с майката, за да не се заразява.

Хора, които са ваксинирани преди повече време, може да пренасят заболяването или да се разболеят. Първите симптоми може да се проявят 6-7 дни след контакт със заразен.

Професорът каза, че типчните симптоми на коклюша са пристъпна, "магарешка" кашлица, продължаваща повече от 10 дни, повръщане и кръвотечение от носа. Лечението е с макролидни антибиотици. Ако такива не се приемата, кашлицата може да продължи с месеци.

В ефира на „Твоят ден“ кметът на Кюстендил Огнян Атанасов коментира обстановката със заболяването в града. Той каза, че в общината няма доказани нови случаи на коклюш. Властите започват информационна кампания за ползата от ваксинацията срещу заболяването.

Припомняме, че именно от Кюстендил са първите две жертви на коклюша - бебета на около месец.

#Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници