Бум на заболелите от коклюш: Очаква ли ни епидемия?

Бум на заболелите от коклюш: Очаква ли ни епидемия?

Canva

A A+ A++ A

След смъртта на двете бебета в Кюстендилско, заразени с коклюш - задава ли се епидемия? След трагичната новина главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди за национална епидемия от магарешка кашлица. От началото на годината са регистрирани над 200 случая на заболели от коклюш, като през 2023 година са били едва 4.

Да се сформира работна група за обсъждане на ваксинация срещу коклюш при бременните. За това призовават лекари, като дават за пример практиката в страните от Западна Европа.

В момента у нас имунизацията започва при бебетата след два месеца и такановородените са най-застрашени от разболяване. Сред останалите предложения на медиците е въвеждане на реимунизация при възрастните.

В страната в последните месеци се наблюдават сериозен ръст на заболелите от коклюш, като за сравнение за цялата минала година случаите на заболяването са били едва 4, а от януари до момента те са 280, като две бебета починаха.

В много държави от Западна Европа, а бременните жени в последния триместър от тяхната бременност се ваксинират срещукоклюш. Това осигурява трансплацентарно на антитела от майката към плода и пази бебето през тези 2 месеца след раждането, когато е изложена на риск от инфектиране. В България това все още не се случва и много се надявам да се сформира една работна група и това решение да бъде обсъдено и е добре да се помисли при възрастните пациенти, сред които има и здрави заразоносители, на всеки 10 години да се поставя нов бустер, както е при ваксините за дифтерия и тетанус", обясни д-р Наталия Габровска, зам.- началник на Клиниката по детска пулмология в СБАЛ “Проф. Иван Митев” - София

#коклюш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите